• 瀏覽: 25,142
  • 回覆: 157
  • 追帖: 2
+7
我就有個疑問,如果上海冇清到零,上海人離開上海去第二個省市,係咪要隔離21日呢?如果唔係,咁好難解釋點解香港返返大陸要隔離21日。
不過無論點都好,其實大陸最近已經不停放出信號,防疫政策肯定會慢慢放鬆。

提示: 違規內容已被屏蔽
又可能係上海要求封城,中央直接拍枱反對。

其實上海唔封城嘅理據,對香港同樣適用。幫林鄭封住好多人把口。

上海有獨立思考能力,好可能係全國最先進嘅城市。

引用:
原帖由 用策略擊敗對手 於 2022-3-27 17:04 發表
我就有個疑問,如果上海冇清到零,上海人離開上海去第二個省市,係咪要隔離21日呢?如果唔係,咁好難解釋點解香港返返大陸要隔離21日。
不過無論點都好,其實大陸最近已經不停放出信號,防疫政策肯定會慢慢放鬆。
昨晚聽新聞說, 中央話上海與別的地方不同, 如封城對全國和世界有很大影響, 期待他們的處理方法.

引用:
原帖由 用策略擊敗對手 於 2022-3-27 17:16 發表
其實上海唔封城嘅理據,對香港同樣適用。幫林鄭封住好多人把口。
上海唔封城,最主要是他們的健康碼有追蹤功能且確診人數冇香港“萬萬聲”!

引用:
原帖由 用策略擊敗對手 於 2022-3-27 17:04 發表
早兩日衞健委先發話唔可以封城同停公交,可能就係怕上海學深圳。

引用:
原帖由 123solar 於 2022-3-27 20:01 發表

上海唔封城,最主要是他們的健康碼有追蹤功能且確診人數冇香港“萬萬聲”!
而家哩個病毒嘅特點係超強傳染力,一爆發咗,根本上就收唔返。乜嘢追蹤功能都冇用。香港都唔係一開始就幾萬個個案,都係由幾十個幾百個開始。

引用:
原帖由 用策略擊敗對手 於 2022-3-27 17:06 發表
上海咁大膽唔封城,肯定係問准中央嘅。
上海咪第二個共存城市囉!咁簡單
香港係第一
無需再清零通關應該好快出現

引用:
原帖由 用策略擊敗對手 於 2022-3-27 22:18 發表

而家哩個病毒嘅特點係超強傳染力,一爆發咗,根本上就收唔返。乜嘢追蹤功能都冇用。香港都唔係一開始就幾萬個個案,都係由幾十個幾百個開始。
如果大批染疫者,追蹤功能有咩用?

現在上海一樣唔夠床位,根本走緊香港條路,不過內地用拖慢方式處理,香港就失控一下爆發

上海果d好快傳到周邊城市,睇下今次內地點處理

如果真是,倒是明智,可惜應該仍是保持固執,單一政策

動太清 0 , 社會面清0 

根本是笑話, 自欺欺人。 

聖上要戰勝個天, 要全部人一齊陪佢瘨。 

希望中國式共存在上海取得成功
然後發展到全國

鍵盤翻頁
左右