• 瀏覽: 736
  • 回覆: 10
+6
本主題由 peterchan 於 2022-4-14 09:37 移動
cd rom,  即係讀得唔寫得。  但現在好多產品都用 rom  來表示 internal memory 。  何解?

附件

IMG_20220413_224057.jpg(129.26 KB)

起源係Read Only Memory,可讀不可寫嘅記憶體。後來出啲writable嘅CD,但啲人又照舊叫cd rom,搞到有啲混亂(正確叫cdrw)。Internal memory用rom唔一定係唔寫得,EEPROM係可以寫嘅。

睇漏咗幅貼圖添。電話啲點解叫ROM我都唔知,你唔貼圖我都未見過,通常只見寫internal storage。期待其他版友解答。

香港媒體教育水平低.

引用:
原帖由 茶餘面后 於 2022-4-13 23:58 發表
香港媒體教育水平低.
唔怪得中央要整頓一下香港媒體。明解!

熄機就冇哂叫做RAM, 重啟後仲有就係ROM, EPROM都有個rom字啦 !  老一輩係咁叫架, 呢啲字眼是為了 "反向相容"

專業少少叫eMMC或UFS, 但你同我呢啲阿伯講咪多舊魚, 你寫 32GB/128GB 好多人都明架喇

引用:
原帖由 sailorbb 於 2022-4-14 06:36 發表
熄機就冇哂叫做RAM, 重啟後仲有就係ROM, EPROM都有個rom字啦 !  老一輩係咁叫架, 呢啲字眼是為了 "反向相容"

專業少少叫eMMC或UFS, 但你同我呢啲阿伯講咪多舊魚, 你寫 32GB/128GB 好多人都明架喇
「熄機就冇哂叫做RAM, 重啟後仲有就係ROM」

以上呢個理解用non volatile memory嚟形容貼切啲,不過用慣咗ROM費事改口?

引用:
原帖由 hamsterman 於 2022-4-14 07:23 發表

「熄機就冇哂叫做RAM, 重啟後仲有就係ROM」

以上呢個理解用non volatile memory嚟形容貼切啲,不過用慣咗ROM費事改口?
yeah習慣問題, NVM名詞係近年有NVMe SSD先開始普及

好多人, 包括我同人講嘢都係講hard disk而唔係SSD
我識有些工作上的人仍然叫電腦做CPU... "我上個月買咗部cpu"... 唔係重點我都懶得去矯正人

感覺上, 好多廣告都用專業名字去"笪9"人, white paper當然要用詞適當, 但雙程八線十六核巴士等甚麼的科技, 用於brochure未免有點為了"吸睛"而寫

電話所謂ROM=SSD, 焊死左冇得換

真正ROM係只能讀不能寫

呢粒係Rom
呢個eprom programmer

記得以前玩任天堂,有鋪頭幫你燒rom,燒完插落轉換卡再插落紅白機玩,再後黎發展成博士Game Doctor(入面係Ram)

呢部勁,Multi Game Doctor

寫做 rom 我覺得似係手誤
而家啲電話宣傳品唔係寫 RAM + 內存咩
內存可以計埋放 kernel, OS 所謂嘅 ROM 儲存容量

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]