• 瀏覽: 8,381
  • 回覆: 34
為期一個月。大家認為之後還有進一步減少隔離日數的可能嗎?

現實是地方官怕丟官,所有防疫層層加辣!
根本是左右手互博,完全沒有可預測性分析可言!

中國各省係各自為政
國家有法都不用依的
要隔離你就隔離你
投訢無門

C兄, 邊8個城市 試10+7 ?

大陸這波疫情讓多省市封控,為因應Omicron潛伏期短,自4月11日起,大陸選定以遼寧大連、上海、江蘇蘇州、浙江寧波、福建廈門、山東青島、廣東廣州和四川成都等8個城市作為隔離放寬試點地區,研擬將入境隔離管控由「14天集中隔離+7天居家健康監測」調整為「10天集中隔離+7天居家健康監測」,試點為期1個月,但具體實施方式,有待各地發布。

提示: 違規內容已被屏蔽
10+7?好似喺大陸放寬機組入境人員,以便增加航班出入

唉 幾時中港免隔離通關 3年了

引用:
原帖由 獅子男 於 2022-4-14 10:10 發表
為期一個月。大家認為之後還有進一步減少隔離日數的可能嗎?
十日都好長,點請假

引用:
原帖由 頌當涯角 於 2022-4-18 09:39 發表

十日都好長,點請假
係10+7

除非你有獨立住宅,基本上同住都唔會批果7日

心攰 宜家個病毒弱到 上海有90%以上無病徵 咁其實仲叫唔叫病…… 幾時免隔離通關…….

引用:
原帖由 tony2319 於 2022-4-15 18:44 發表
大陸這波疫情讓多省市封控,為因應Omicron潛伏期短,自4月11日起,大陸選定以遼寧大連、上海、江蘇蘇州、浙江寧波、福建廈門、山東青島、廣東廣州和四川成都等8個城市作為隔離放寬試點地區,研擬將入境隔離管控由「14天集中隔離+7天居家健康監測」調整為「10天集中隔離+7天居家健康監測」,試點為期1個月,但具體實施方式,有待各地發布。
居家健康監測 <-- C兄, 意思是否在家隔離, 但唔可以出去那種?

引用:
原帖由 後悔自責 於 2022-4-18 11:39 發表
心攰 宜家個病毒弱到 上海有90%以上無病徵 咁其實仲叫唔叫病…… 幾時免隔離通關…….
係啦, 先學香港咁7天酒店隔離, 7天在家自我檢測, 咁都好呀.

免檢疫我估如果KEEP住而家的走勢, 應該最快都要9月後.
點都要等比加超上左台先.

你諗上而家3位數都700幾. 到4月底先好大機會去返100樓下.
當佢5月底清到0, 都要等3個月觀察. 咁重唔9月先.
睇下比家超夠唔夠牙力啦.  望就望7月1日大陸放寬比香港人.
但有條件果重. 可能去到要日日檢測之類啦.

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2022-4-18 14:33 發表

係啦, 先學香港咁7天酒店隔離, 7天在家自我檢測, 咁都好呀.

你諗上而家3位數都700幾. 到4月底先好大機會去返100樓下.
睇下比家超夠唔夠牙力啦.  望就望7月1日大陸放寬比香港人.
但有條件果重. 可能去到要日日檢測 ...
係… 14+7仲要搶額 唔洗番工搵食咩…. 

引用:
原帖由 晶晶寶寶 於 2022-4-18 14:33 發表

但有條件果重. 可能去到要日日檢測 ...
仲諗住清0,都話香港唔會再清0,香港唔係行內地條手抗疫路

如果再跟內地行,真係經濟,民生清零

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]