• 瀏覽: 2,544
  • 回覆: 15

紅紅的太陽開得多麽 燦爛的笑容進入香討影片區

引用:
原帖由 2x4 於 2022-4-18 17:08 發表
影片

紅紅的太陽開得多麽 燦爛的笑容

引用:
原帖由 king-man 於 2022-4-18 18:49 發表

多謝瓜獎
🙏

引用:
影片

好鮮靘, 睇左人都精神d

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-4-18 20:57 發表

好鮮靘, 睇左人都精神d
其實不只一盆 我幾年前張他在一大盆 分了十幾二十棵 生出來的小苗 種落地上同花盆裡 種在地上的比盆種的快成個月 以經開花 花朵大好多同紅色到像火艷

引用:
影片

好靚

引用:
原帖由 sk4598 於 2022-4-23 15:03 發表

好靚
但好短暫的壽命 一星期花期 又要等到下年

引用:
原帖由 2x4 於 2022-4-23 15:35 發表

但好短暫的壽命 一星期花期 又要等到下年
可惜!但可以容易分株。

引用:
原帖由 sk4598 於 2022-4-23 15:46 發表

可惜!但可以容易分株。
花期可用人手受粉後 泥裡根部 自然有新的誕生 到時長出綠葉就可以移植到另一花盆

引用:
原帖由 2x4 於 2022-4-23 16:04 發表

花期可用人手受粉後 泥裡根部 自然有新的誕生 到時長出綠葉就可以移植到另一花盆
我吾識又冇理,係落泥種,見有新葉長出,就掘開睇下,最後用花泥分到4盆。

引用:
原帖由 sk4598 於 2022-4-23 17:08 發表

我吾識又冇理,係落泥種,見有新葉長出,就掘開睇下,最後用花泥分到4盆。
每年花期 全開 用綿花棒 張所有雌雄的花蕾 互相刷播 期後受精後 根部會長出新牙 到他長出六七吋 就翻盆拿出來 用水喉沖走根部泥土同壞死的根 沖乾淨後用手拆出新牙 移植到新花盆 平時不用落肥 隨便拿點死魚內臟埋在遠離花根的花泥裡 快到花期就要給他一點益養 如果在家室內就不要用魚肥 會臭死 😁

引用:
原帖由 2x4 於 2022-4-23 17:28 發表

每年花期 全開 用綿花棒 張所有雌雄的花蕾 互相刷播 期後受精後 根部會長出新牙 到他長出六七吋 就翻盆拿出來 用水喉沖走根部泥土同壞死的根 沖乾淨後用手拆出新牙 移植到新花盆 平時不用落肥 隨便拿點死魚內臟埋在遠離花根的花泥裡 快到花期就要給他一點益養 如果在家室內就不要用魚肥 會臭死 😁
犀利!學到野,請問雌雄花蕾有乜特徵!

引用:
原帖由 sk4598 於 2022-4-24 12:27 發表

犀利!學到野,請問雌雄花蕾有乜特徵!
如果你有種開 一看就分到的 我不知怎樣解釋😁

引用:
原帖由 2x4 於 2022-4-24 15:47 發表

如果你有種開 一看就分到的 我不知怎樣解釋😁
我試下多D留意先, 玫瑰花凋謝有D個托有個圓球體,有D無,吾知係味咁分。

引用:
原帖由 sk4598 於 2022-4-24 16:23 發表

我試下多D留意先, 玫瑰花凋謝有D個托有個圓球體,有D無,吾知係味咁分。
我都是學習中 大家交流下 好過亂撞

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]