• 瀏覽: 2,954
  • 回覆: 30
+4
早兩日廁所漏水,想檢查水箱,問管理處話要自己搵人睇,跟住問過水箱師父,話如要維修就要拆雲石,師父們都唔肯做,請問大家,1,一般維修水箱費用大約多少?2,維修呢個問題,係咪一定要開雲石?
只要維修到水箱,如果開左雲石後,裝回有難度,可以唔裝番上去,各位大大有無其他好方法?

個座廁是發展商原裝設計??

>>一般維修水箱費用大約多少?
過千起
最怕拆爆/拆崩塊雲石  ,  所以師父們未必肯做

>>維修呢個問題,係咪一定要開雲石?
一定要拆頂果塊雲石

>>如果開左雲石後,裝回有難度,可以唔裝番上去
如果塊雲石無爛,  裝回沒有難度

附件

20220419.jpg(79.48 KB)

自己拆左件雲石,小心隔離玻璃。拆左睇入面應該嚇屎梨

引用:
原帖由 Lokson1874 於 2022-4-19 20:40 發表
早兩日廁所漏水,想檢查水箱,問管理處話要自己搵人睇,跟住問過水箱師父,話如要維修就要拆雲石,師父們都唔肯做,請問大家,1,一般維修水箱費用大約多少?2,維修呢個問題,係咪一定要開雲石?
只要維修到水箱,如果開左雲石後,裝回有難度,可以唔裝番上去,各位大大有無其他好方法?
呢種捉蟲設計,日本遊輪遲早丸,
上面塊石通常係黐玻璃膠,可以用刀起咗佢,不過就要D心機同時間,

起咗之後仲要睇睇有冇配件配,換又難..
師傅如果肯做,收人工至少1~2仟快D飯應,好平。

你呢d叫好拆
當年將軍奧個藍x傲無記錯要連企缸塊玻璃都都拆埋,但拆了就裝不回去

引用:
原帖由 工口大王 於 2022-4-20 07:43 發表
你呢d叫好拆
當年將軍奧個藍x傲無記錯要連企缸塊玻璃都都拆埋,但拆了就裝不回去13221441
嘩咁既設計都有

引用:
原帖由 Lokson1874 於 2022-4-19 20:40 發表
既然漏水要整就自己用介刀揭開雲石口,基本上唔難,自己試下,大不了去切塊石唔貴。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 20/4/2022 00:30 發表

上面塊石通常係黐玻璃膠,可以用刀起咗佢,不過就要D心機同時間,

睇見啲設計真係想講粗口   擺明發展商起完樓就話知你
好睇就好睇   , 但維修極度困難   又要拆爛啲嘢.
畀錢師傅都唔肯做. 除非加錢    簽埋免責條款   整爛雲石都唔使賠

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2022-4-20 00:30 發表

唔該師兄,如果正常唔使𠝹石,換個水箱通常咩收費?

引用:
原帖由 Lokson1874 於 2022-4-20 10:02 發表

唔該師兄,如果正常唔使𠝹石,換個水箱通常咩收費?
你個係特別畸士,收費可大可小,
水箱壞只要換水件就得,唔使成個箱換,如果係一般座廁,換過晒全套水件人工收費千蚊左右。

水箱長期鹹水浸住,隔幾年壞件要換,居然密封設計同埋嵌入式電器又係怕怕,壞咗要整要換又好麻煩

引用:
塊雲石用玻璃膠,可用刀片拆

呢種設計真係搵9笨7

引用:
師傅唔肯做收費幾多

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]