• 瀏覽: 4,783
  • 回覆: 12
因為需要付款給內地的某個人,小額,1萬至2萬人仔左右。

請問各位ching,我應該選擇邊個好?或者有沒有其他方法?
我問過其中一間滙款店,原來需要好多資料才會幫我滙。

引用:
原帖由 下雨的季節 於 2022-4-23 11:14 發表
因為需要付款給內地的某個人,小額,1萬至2萬人仔左右。

請問各位ching,我應該選擇邊個好?或者有沒有其他方法?
我問過其中一間滙款店,原來需要好多資料才會幫我滙。
銀行app咪滙得

wechat or Alipay 匯款

資料都冇,小心被告洗錢

引用:
原帖由 個腦生毛 於 2022-4-25 00:31 發表
資料都冇,小心被告洗錢
早幾年我朋友用找換店匯款去大陸訂家私
第二日公安找那家私店老闆
說他收地下錢莊匯款, 後來都沒事
但戶口被取消, 沒有銀行開戶口比他
小心

引用:
原帖由 007star 於 2022-4-29 18:35 發表

早幾年我朋友用找換店匯款去大陸訂家私
第二日公安找那家私店老闆
說他收地下錢莊匯款, 後來都沒事
但戶口被取消, 沒有銀行開戶口比他
小心
過百萬家私?

出面滙款要收手續費,同問原因,對方資料,什麼用途⋯之後朋友教我用支付寶匯了,簡單好多

引用:
原帖由 kururu82 於 2022-4-29 23:19 發表

過百萬家私?
只二萬多

引用:
原帖由 007star 於 2022-4-30 08:48 發表

只二萬多
十成十係你幫襯間找換店的內地銀行戶口已被密切關注。

所以牽連其他有交易的戶口。

引用:
原帖由 kururu82 於 2022-5-1 11:41 發表

不是我
我沒有那麼多錢

引用:
原帖由 007star 於 2022-4-30 08:48 發表

只二萬多
帶超過12萬以上出入香港海關才要申報,2萬元沒人理會。

引用:
原帖由 filipino- 於 2022-5-5 17:11 發表

帶超過12萬以上出入香港海關才要申報,2萬元沒人理會。
過大陸只2萬人仔...

引用:
原帖由 kururu82 於 2022-5-1 11:41 發表

有人有咁嘅情況

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30582232

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]