• 瀏覽: 22,069
  • 回覆: 98
  • 追帖: 1
DSE今日考中文作文,今年3條題目都幾有趣,如果大家係考生你會揀邊條黎寫?

1: 我是一套校服,今日要和主人分離,回想過去我們一起生活,別有一番體會。

2: 試就下圖對你的啟發,以「得不債失」為題,寫一篇文章。

3: 爺爺:「我當鐘錶匠超過50年,畢生專注這門手藝,能做到分毫不差。」
允行:「我是品味生活的咖啡師,亦是書寫人生的作家,更是培育後進的武術教練。」
各人對人生有不同追求。
有人認為:「與其一生專精一事,不如發展多元人生。」你同意嗎?試撰文一篇,論述你的看法。

我會揀第一題黎做,今年啲考生都唔知著左幾多日校服,大感觸啲都易寫啲

引用:
原帖由 四樓四仔 於 2022-4-26 15:31 發表
DSE今日考中文作文,今年3條題目都幾有趣,如果大家係考生你會揀邊條黎寫?

1: 我是一套校服,今日要和主人分離,回想過去我們一起生活,別有一番體會。

3: 爺爺:「我當鐘錶匠超過50年,畢生專注這門手藝,能做到分毫不差。」
允行:「我是品味生活的咖啡師,亦是書寫人生的作家,更是培育後進的武術教 ...
我是一套校服,今天要和主人分離,回想過去我們一起生活,另有一番體會。

今天,主人要將我網上拍賣了,預計我將會去到一位中年叔叔的家中......

引用:
原帖由 蔥上雲燒 於 2022-4-26 15:36 發表

我是一套校服,今天要和主人分離,回想過去我們一起生活,另有一番體會。

今天,主人要將我網上拍賣了,預計我將會去到一位中年叔叔的家中......

90%新

引用:
原帖由 四樓四仔 於 2022-4-26 15:37 發表

90%新
著左半年

引用:

允行:「我是品味生活的咖啡師,亦是書寫人生的作家,更是培育後進的武術教 ...
題1,以女生校服為主,套校服是男性靈魂,校服主人是美少女學生,例如三上悠亞呢類。最後套校服未洗賣比中年叔叔,被叔叔折磨,使校服感觸。

其實好多人鍾意睇咸故,只要增加讀者的幻想力,有很大機會高分。

引用:

題2,主體説一個人追求太高學歷及最好考試成績,以為可以威盡一世,甚至以為有舒適的將來,結果畢業出來找不到普通工作,最終去做地盤紥鐵工人。

以科大尖子為背景,分析社會人士關係才有用,否則高不成低不就,正是得不償失的例子。

引用:

題3,可以討論人生學習不一定只有讀書上大學,就算大學畢業也不一定做文職,可以學習地盤工藝,考取中工大工,變成一個高學歷,又有體能及技術的地盤工人,文武兼備。

引用:
原帖由 蔥上雲燒 於 2022-4-26 16:32 發表

著左半年
「未洗」才是____。

中文根本就係阻礙溝通,阻礙發展,兼且費時失事嘥時間

https://hongkongmonsterparents.blogspot.com/2022/04/blog-post.html?m=1

引用:

允行:「我是品味生活的咖啡師,亦是書寫人生的作家,更是培育後進的武術教練。」
各人對 ...
揀一,呢個寫校服的體會,無對錯,無客觀只有主觀,即係任你吹!

另外2個都與社會價值有關,有客觀標準,一寫錯point又或改卷嗰個唔like你個觀點就瓜得!

引用:
原帖由 正傻西4 於 2022-4-26 17:39 發表

題3,可以討論人生學習不一定只有讀書上大學,就算大學畢業也不一定做文職,可以學習地盤工藝,考取中工大工,變成一個高學歷,又有體能及技術的地盤工人,文武兼備。
咁答都幾大機會撞牆,佢可能問你點解唔喺大學讀土木工程、建築、工業安全、屋宇設備工程或測量?一樣可以去地盤返工……

我揀第三,之後每題都寫d

引用:
原帖由 蔥上雲燒 於 2022-4-26 16:32 發表

著左半年
洗完仲有清新花香味

引用:
原帖由 正傻西4 於 2022-4-26 17:29 發表

題1,以女生校服為主,套校服是男性靈魂,校服主人是美少女學生,例如三上悠亞呢類。最後套校服未洗賣比中年叔叔,被叔叔折磨,使校服感觸。

其實好多人鍾意睇咸故,只要增加讀者的幻想力,有很大機會高分。
但考試寫半咸故會唔會唔合格

引用:
原帖由 正傻西4 於 2022-4-26 17:35 發表

題2,主體説一個人追求太高學歷及最好考試成績,以為可以威盡一世,甚至以為有舒適的將來,結果畢業出來找不到普通工作,最終去做地盤紥鐵工人。

以科大尖子為背景,分析社會人士關係才有用,否則高不成低不就,正是得不償失的例子。
以前讀書中文老師都話題2既題型係難啲

主題標籤 #dse
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]