• 瀏覽: 3,802
  • 回覆: 43
公司想數碼轉形(1000人), Oracle E-Business Suite/Microsoft Dynamics 365/SAP, 三套邊套最佳.

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 lpj88 於 2022-5-9 16:56 發表
公司想數碼轉形(1000人), Oracle E-Business Suite/Microsoft Dynamics 365/SAP, 三套邊套最佳.
你公司政治立場如何?

Oracle或SAP比Microsoft優勝

Oracle的話要sacrifice少少訓覺時間就美國time zone

但長遠計會獲取最大價值

引用:
原帖由 PacificIslander 於 2022-5-10 19:16 發表

唉,壽包比d山埃貼士....

你做咗幾年嘢?  Project portfolio 有D乜。

發展咗咁多年,揀大品牌大型 ERP 唔係靠對比功能架。內部配合先係重中之重,implementation partner 緊隨其後,all being equal 産品相對之下,重要性低好多架。每個品牌的 partner 都可以跨自己 top 7,然後對家又講出趴街果3個。

...
你出咗兩個回覆,應該已有近100個字,但仍然未比到OP答案

Oracle ebs 而家已經冇乜人用,市場上都難請人, sap強大不過太複雜了,不過一樣難請人。dynamics根本不能跟這兩比。看你公司要求,和預算。

引用:
原帖由 PacificIslander 於 2022-5-12 00:22 發表

師兄你 vendor 定 in-house?

幾年前我就睇過 Epicor, SAP S/4Hana 同埋 Dynamics 嗰陣時仲係叫 AX。做晒 road show,報曬價。All being equal,SAP 貴三倍。等於去買伯爵錶,冇得細細地玩下。
你攞tier 2野同tier 1比較,幫你唔到

引用:
原帖由 PacificIslander 於 2022-5-12 00:58 發表

嘩乜你可以預知未來,原來你同樓主嘅正路討論未來係會講 ERP tier? 

乜我攞 Epicor 同 EBS 比較咩?  我回應版友重點係 SAP 真係好貴。你識唔識跟上文下理討論?

甘又使唔使講埋你 tier 幾美金人工,睇下我幫唔幫到你升級?  要記得真正有真人真事入美國 Google 公司 600K comp 係我啊,實踐經驗累積唔係你成日睺住 glassdoor 就 ...
你拎SAP呢啲tier 1同不知名嘅Epicor比較已經好有問題

講咗咁耐,你仍然浪費OP大家時間

引用:
原帖由 PacificIslander 於 2022-5-12 00:22 發表

師兄你 vendor 定 in-house?

幾年前我就睇過 Epicor, SAP S/4Hana 同埋 Dynamics 嗰陣時仲係叫 AX。做晒 road show,報曬價。All being equal,SAP 貴三倍。等於去買伯爵錶,冇得細細地玩下。
我是in house,
sap確是貴,ebs明list price其實跟sap差不太遠,不過ebs有價講,不過最大問題是不多人support. 如果夠budget,sap啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]