• 瀏覽: 2,807
  • 回覆: 29
看到張致恆新聞有感而發,一年之前有一個極好朋友問我借1萬,我自己當時得3萬多一個月養一家四口兼供樓,我話無咁多借5千,借比佢後佢話我當佢乞兒,不停數我那裡不好,在其他朋友面前說已還錢給我,(當然係無還),其實當時已知借錢比佢只係為咗吃喝玩樂,唔係救急,我都算借比佢,但佢竟然 覺得我借太少比佢而反目, 認識多年的朋友原來唔比錢佢結果係這樣…..我唔啱?

引用:
原帖由 lam1252 於 2022-5-11 07:51 發表
看到張致恆新聞有感而發,之前有一個極好朋友問我借1萬,我自己當時得3萬多一個月養一家四口兼供樓,我話無咁多借5千,借比佢後佢話我當佢乞兒,不停數我那裡不好,在其他朋友面前說已還錢給我,(當然係無還),其實當時已知借錢比佢只係為咗吃喝玩樂,唔係救急,我都算借比佢,但佢竟然 覺得我借太少比佢而反目, 認識多年的朋友原來唔比錢佢結果係這樣…..我唔啱?
唱反佢轉頭,叫佢還錢,有無借錢證明?

你個好朋友冇錯,佢問你借一萬, 你只借俾佢5仟,即係你仲欠佢5仟,即係打和=還左錢俾你

包括最親家人都唔會借錢,錢最大利用衰係關係差。

引用:
原帖由 zacoo11 於 2022-5-11 09:26 發表

唱反佢轉頭,叫佢還錢,有無借錢證明?
成班朋友以佢為主導,我只能自己選擇遠離,不過好唔開心,唔借錢或借不夠錢比朋友,換來這個結局

引用:
原帖由 matthew1999 於 2022-5-11 09:32 發表
你個好朋友冇錯,佢問你借一萬, 你只借俾佢5仟,即係你仲欠佢5仟,即係打和=還左錢俾你
係窩,條數係咁計
不過我哋哩d正常人永遠都唔會識

引用:
原帖由 lam1252 於 2022-5-11 11:17 發表

成班朋友以佢為主導,我只能自己選擇遠離,不過好唔開心,唔借錢或借不夠錢比朋友,換來這個結局
唔洗理,佢哋只會得2 個可能
1. 佢哋係同一類人
2. 遲早變第二個你

引用:
原帖由 lam1252 於 2022-5-11 07:51 發表
看到張致恆新聞有感而發,之前有一個極好朋友問我借1萬,我自己當時得3萬多一個月養一家四口兼供樓,我話無咁多借5千,借比佢後佢話我當佢乞兒,不停數我那裡不好,在其他朋友面前說已還錢給我,(當然係無還),其實當時已知借錢比佢只係為咗吃喝玩樂,唔係救急,我都算借比佢,但佢竟然 覺得我借太少比佢而反目, 認識多年的朋友原來唔比錢佢結果係這樣…..我唔啱?
比5千 乞衣 咁多, 梗係錯啦!

5千賣個朋友抵啦

極好朋友會係咁?
應該係你單方面咁諗吧

引用:
原帖由 吳_彥_祖_2019 於 2022-5-11 14:48 發表
極好朋友會係咁?
應該係你單方面咁諗吧
我都覺得係,又或者當時在拒絕這我認為好朋友時應該在轉彎末角圓滑一點

引用:
原帖由 lam1252 於 2022-5-11 15:50 發表

我都覺得係,又或者當時在拒絕這我認為好朋友時應該在轉彎末角圓滑一點
點圓滑都無用,如果佢知你係有咁多負擔,直頭唔應該問你借...

引用:
原帖由 吳_彥_祖_2019 於 2022-5-11 15:53 發表

點圓滑都無用,如果佢知你係有咁多負擔,直頭唔應該問你借...
不借或借5千結局都係一樣,可能唔借還好😰

引用:
原帖由 lam1252 於 2022-5-11 15:57 發表

不借或借5千結局都係一樣,可能唔借還好😰
最後有無借到?

引用:
原帖由 吳_彥_祖_2019 於 2022-5-11 16:04 發表

最後有無借到?
就是借了5千,隔一天朋友就駡我只借5千(當我乞兒呀),之後無再聯絡,隔幾個月就有一個大家認識的朋友説他在一個敍會時力數我不是,人哋問佢還咗錢未佢就話巳經還了

主題標籤 #張致恒
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]