• 瀏覽: 17,125
  • 回覆: 132
+2
雖然佢冇讀過大學,但我都冇諗過佢中文咁差!

成日用錯標點符號,仲要有勁多錯字!同佢反映返個問題,叫佢做完之後check吓,改一改錯字,佢居然同我講已經check咗!我都唔知佢係咪check完都唔覺得有錯字...

例如佢會寫「帶眼鏡」而唔係「戴眼鏡」,仲有「凌晨」變「零晨」呢一類比較常見既詞語。

每次幫佢執錯字都會好炆...

幫佢補習

引用:
原帖由 chok豪 於 2022-5-12 11:42 發表

成日用錯標點符號,仲要有勁多錯字!同佢反映返個問題,叫佢做完之後check吓,改一改錯字,佢居然同我講已經check咗!我都唔知佢係咪check完都唔覺得有錯字...

例如佢會寫「帶眼鏡」而唔係「戴眼鏡」,仲有「凌晨」變「零晨」呢一類比較常見既詞語。

要持俗進收

會唔會個同事有啲讀寫障礙? 包容吓啦

讀過大學, 中文都差大把啦

我都會寫帶眼鏡喎

係咪依個原因老闆先請你番嚟幫佢執雞

唔識啫,學識之後咪唔會錯囉

你呢啲唔係叫錯字,係叫別字
你都應該理解下個分別喺邊😂😂
或者一般宜家啲人直接叫錯別字,
錯字係指字形錯誤嘅字,本身係冇呢隻字存在過。

我身邊好多「大學生」好多錯字。例如「潘頓」寫成「藩頓」,「鋒芒」寫成「鋒亡」,「鍾先生」寫成「鐘先生」。

引用:
原帖由 chok豪 於 2022-5-12 11:42 發表

唔好睇小小學生

引用:

中國公司?

以前我啱啱入U(不是語文科),
原來好多同學會考好好成績,
有啲中文攞A,我水皮好多。
點知,佢哋乜字都唔識,
商量變相量,
嗌交、敷衍,唔識寫,嚟問我。
初時我仲以為佢哋玩嘢,
後來先知佢哋堅唔識。
攞A,全靠背書,背問題、背標準答案。
呢part佔好重分,記性好就得。
作文要自己寫嘢,但佔好少分,
寫到啲字錯哂都冇所謂。

引用:

帶眼鏡
零晨
成日用架啦! 😂😂

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]