• 瀏覽: 5,230
  • 回覆: 89
+7
東鐵綫過海段星期日通車 眾名人聯同「羅生」率先MV唱賀 (mtr.com.hk)

為慶祝東鐵綫過海段於星期日(二零二二年五月十五日)通車,港鐵公司誠邀一眾城中名人,以及因高歌一句「屯馬開通真的很興奮」而網上爆紅的「羅生」(羅哲琛),同聚一堂又唱又跳,拍攝宣傳 MV《東鐵過海真的很興奮》。

當然, 正所謂負流量都係流量, 如同本人早前在另一帖所言營運商與巴迷鐵迷互相利用, 無話題先係問題的時代, 與知名鐵迷合作, 以考過香港公開試的名曲, 出mv都好合理啊, 係咪

引用:
原帖由 054D 於 2022-5-12 16:35 發表
東鐵綫過海段星期日通車 眾名人聯同「羅生」率先MV唱賀 (mtr.com.hk)

為慶祝東鐵綫過海段於星期日(二零二二年五月十五日)通車,港鐵公司誠邀一眾城中名人,以及因高歌一句「屯馬開通真的很興奮」而網上爆紅的「羅生」(羅哲琛),同聚一堂又唱又跳,拍攝宣傳 MV《東鐵過海真的很興奮》。

當然, 正所謂負流量都係流量, 如同本人早前在另一帖所言營運商與巴迷 ...
始終都係標誌住十年嘅沙中綫工程正式完工,拍番套MV留個總結都好應該,
尤其請咁多唔同背景嘅人,仲有上年一日成名嘅羅生,證明團結去做好個歡樂氣氛係重要過其他嘢。

引用:
原帖由 FunKY 於 2022-5-12 17:00 發表

始終都係標誌住十年嘅沙中綫工程正式完工,拍番套MV留個總結都好應該,
尤其請咁多唔同背景嘅人,仲有上年一日成名嘅羅生,證明團結去做好個歡樂氣氛係重要過其他嘢。
兩睇, 外因, 屯馬線真的很興奮點激率過百萬無水份, 因此有宣傳作用

內因, 其實同近年港鐵大搞紅葉巴士或者曾咀打殘九巴相約路線可作參考, 亦同時反映港鐵自己評做, 東鐵過海無跡象會出現重大問題, 例如所謂唔夠載, 所以先大搞
因為公關活動要考慮埋會否出現宣傳期出現負面新聞, 如有負面效果重大
(K52A曾比批死話港鐵唔夠車, 結果傳好似出到成30幾部, 真係無野係唔得)

其實都反映港鐵有動機去積極爭取新客

引用:
原帖由 054D 於 2022-5-12 17:53 發表

兩睇, 外因, 屯馬線真的很興奮點激率過百萬無水份, 因此有宣傳作用

內因, 其實同近年港鐵大搞紅葉巴士或者曾咀打殘九巴相約路線可作參考, 亦同時反映港鐵自己評做, 東鐵過海無跡象會出現重大問題, 例如所謂唔夠載, 所以先大搞
因為公關活動要考慮埋會否出現宣傳期出現負面新聞, 如有負面效果重大
(K52A曾比批死話港鐵唔夠車, 結果傳好似出到成30幾部, 真係無野係唔得)

...
九巴有咩相約路線去曾咀同大棠而被鐵巴打殘?

引用:
原帖由 chicky 於 2022-5-12 18:09 發表

九巴有咩相約路線去曾咀同大棠而被鐵巴打殘?
相比過往唔,68R及56S客量及服務班次都下降。

有請羅哲琛 羅生
https://youtu.be/I3VId0inw4w

一條片就令到一大咋保守派、扮成熟嘅鐵路迷現形

港鐵今次做到普天同慶,形象親民,very good

響官方fb page睇咗條片,點解有一吓以為見到麥生?

我就覺得非常惡頂。

https://www.youtube.com/watch?v=s3Vwv5jvwSQ

沙中綫應該算係完滿建成, 大大話話都超過十年

引用:
原帖由 woltif 於 2022-5-12 21:42 發表
我就覺得非常惡頂。
我個人唔會話非常鍾意,但肯放開懷抱,接觸唔同社會背景嘅人係好,最好成間公司所有嘢越嚟越透明、公開、貼地

有啲人卻喺呢方面開倒車

引用:
原帖由 054D 於 2022-5-12 18:51 發表

相比過往唔,68R及56S客量及服務班次都下降。
我睇番資料顯示,呢4條線性質分別好大,你將佢哋擺埋一齊比較並且講成係鐵巴打殘九巴係好唔公道而且非常武斷。

首先68R只係服務於一個咩大棠聖誕元旦既大型活動而設,而且只服務聖誕到元旦嗰幾日,你竟然攞佢來同鐵巴紅葉專線相題並論?服務時間同對象完全唔同!

跟住既係56S同K52A,56S只服務於清明重陽,係典型春秋二祭假日拜山線,走線更係只停3個站既直通班車,而K52A係常規路線,服務沿線設有多個車站,係K52既輔助路線,服務性質同對象都同56S差好遠。。。。。

56S既服務日期係只係春秋二祭,咁班次梗係比常規既K52A少好多,而68R就更加,無活動就直頭唔開,而鐵巴話明係紅葉專線,每年都有紅葉開就緊係年年都有,咁樣又變成68R被紅葉專線打到班次減少?

引用:
原帖由 Neon10 於 2022-5-13 02:12 發表

我個人唔會話非常鍾意,但肯放開懷抱,接觸唔同社會背景嘅人係好,最好成間公司所有嘢越嚟越透明、公開、貼地

有啲人卻喺呢方面開倒車
呢啲PR嘢明顯係形象工程,但係解決唔到用家嘅實際問題或疑慮嘅就自然唔會令人受落,你口中嘅保守派或者扮成熟嘅鐵路迷其實有好多都係識睇嘅

引用:
原帖由 chicky 於 2022-5-13 05:46 發表

我睇番資料顯示,呢4條線性質分別好大,你將佢哋擺埋一齊比較並且講成係鐵巴打殘九巴係好唔公道而且非常武斷。

首先68R只係服務於一個咩大棠聖誕元旦既大型活動而設,而且只服務聖誕到元旦嗰幾日,你竟然攞佢來同鐵巴紅葉專線相題並論?服務時間同對象完全唔同!

跟住既係56S同K52A,56S只服務於清明重陽,係典型春秋二祭假日拜山線,走線更係只停3個站既直通班車,而K52A係常規路線,服務沿線設有多個 ...
56S首次開線就唔係只服務清明節正日,及後本站及其他網絡上,的其他討論有指九巴見鐵巴申請開辦K52A全日服務後,佢亦申請每日全日,運輸運唔批而已。

另外,紅葉專車同68R一樣,都係服務大棠的特別線,性質並無分別。

引用:
原帖由 woltif 於 2022-5-12 21:42 發表
我就覺得非常惡頂。
負流量都係流量,無流量先係問題,今時今日大環境係生意難做。

以前大機構一定係正向宣傳,但係比人話唔貼地,或者唔了解流行文化。做得多都係無效用功。

今時今日興打卡搶閘,某程度上港鐵眼見未來幾年都無新站新線通,後來者想學都無得學所以參考流行文化去宣傳。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]