• 瀏覽: 5,022
  • 回覆: 41
先後討論完紅隧同西隧線,宜家討論埋東隧線。

東隧問題係朝早會塞,而行經嘅新東線更加要塞埋大隧,變咗乘車觀感一早麻麻。

相信除咗東九、將軍澳同港島東嘅路線,其他東隧線都會受較大影響。

特別係服務鐵路沿線嘅307/307A、373同680X/681/681P,相信會流失大量灣北同金鐘嘅乘客;反而307同680X/681/681P回程有老銅客,情況可能好少少。

其實唔難發現,影響較細嘅路線都係來回做老銅,甚至做埋北炮。

如果係咁,307、681係咪可以考慮上繁外南行索性加停老銅甚至北炮,另外開拓客源,以免運櫈呢?

都係一個出路
甚至全日改經北角,另加強西隧特班

引用:
原帖由 ame3738 於 2022-5-13 00:34 發表
都係一個出路
甚至全日改經北角,另加強西隧特班
我覺得如果南行做老銅嘅,一係跟673天後落橋,一係跟619停完北炮出海皮,始終東廊塞住入內告感覺太差。

不過啱啱睇返行車片段,681非繁可以35分鐘由馬市去到灣仔,其實係快過鐵兼有位坐,所以有機會307/681係輸唔曬嘅。呢兩條線最大嘅敵人係二幹塞車,上繁681 35分鐘係由馬市去到大隧,你諗吓差別幾誇張。

所以咪谷東、西九龍線噶

其實好似307
塞車嚴重已經好幾年
唔少客都走晒
真係再流失既客未必太多
當然9卡未必招呼晒咁多客

反而馬鞍山呢轉應該守唔到

681兩繁都差咗好多,皆因先天性二幹塞車,又因卡佬普遍唔走捷徑而排隊陪塞。如果改兜老銅北炮的話,同680一樣改到金鐘都夠哂,西面由980X接手。不過非繁仍不建議改線,否則只將金鐘/灣仔以西乘客送俾MTR。

都是廢話幾句,
當東鐵過海後,
680、681客量將會好受影響
可能680、681將減班到好似286m每30分鐘恐佈班次

首先,網絡上最近有比人較吐及提速後的東鐵。

拾人牙慧咁講,吐公返學時間龍尾大長,東鐵提速後巴士競爭力存疑。
個人就唔睇好東新界東去九龍東西的需求。而678呢類行車時間長的巴士線有危機。

而屯馬線上遊車站,出市區理論上時間就無得輸,681去灣仔北點都唔夠屯馬+東鐵直接。

而未來,銅鑼灣由於以非繁需求為主,307/681平衡長線認同係長遠方向。

引用:
原帖由 isar 於 2022-5-13 07:07 發表
其實好似307
塞車嚴重已經好幾年
唔少客都走晒
真係再流失既客未必太多
當然9卡未必招呼晒咁多客

反而馬鞍山呢轉應該守唔到
理據?其實馬鐵馬鞍山至大圍一段反而俾人感覺幾慢下。

引用:
原帖由 SLGO 於 2022-5-13 09:45 發表
681兩繁都差咗好多,皆因先天性二幹塞車,又因卡佬普遍唔走捷徑而排隊陪塞。如果改兜老銅北炮的話,同680一樣改到金鐘都夠哂,西面由980X接手。不過非繁仍不建議改線,否則只將金鐘/灣仔以西乘客送俾MTR。
681尷尬在有條680喺度,如果加停北炮老銅就累鬥累,所以現階段我傾向拉佢去烏溪沙站食680X。

觀乎網上情況, 網上唔見好似過去咁有熱烈討論巴與鐵在新鐵路通車後的客量及調整問題

相信絕大部份人都做左較壞的預測, 只係睇開出去會差成點
而單係天氣影響, 多條早繁線呢個星期客量下跌, 而如觀察近兩個星期, 過海巴士客量總體上未回復

而依據入境處出入境數字, 自第五波疫情出現人口淨流出情況, 無論陸路, 機場入大陸, 定去海外, 亦可能係間接原因出現近日情況

香港現時疫情唔上唔落, 社會怕染疫佔唔細比例, 深圳的隔離酒店名額日日爆間接導致工作人口淨流出
社會大環境係本身重係探索如果處理疫情而無共識前, 如果個餅本身就縮左水, 而巴士(特別係東隧的長途線)同時又要面對多段路塞車問題, 確保非常難搞

引用:
原帖由 054D 於 2022-5-13 13:58 發表
觀乎網上情況, 網上唔見好似過去咁有熱烈討論巴與鐵在新鐵路通車後的客量及調整問題

相信絕大部份人都做左較壞的預測, 只係睇開出去會差成點
而單係天氣影響, 多條早繁線呢個星期客量下跌, 而如觀察近兩個星期, 過海巴士客量總體上未回復

而依據入境處出入境數字, 自第五波疫情出現人口淨流出情況, 無論陸路, 機場入大陸, 定去海外, 亦可能係間接原因出現近日情況

香港現時疫情唔上唔 ...
我之前返科學園,日日行過大隧就知係東隧+大隧combo塞車,所以6字頭就肯定死。

順便講埋9字頭,馬鞍山出去行大老山公路嘅都會受影響,除非俾啲車行返大涌橋路直去到田心先上青沙,否則都係會遭殃;而經吐公出嘅都會被上大老山公路天橋同埋埔公沙田段嘅車流波及,都唔慌好嘢

例如觀塘去太古城唔會變, 一樣搭606, 
去北角一樣會搭619,
唔會傻到先去金鐘一轉

引用:
原帖由 冗員七號 於 2022-5-13 15:00 發表
例如觀塘去太古城唔會變, 一樣搭606, 
去北角一樣會搭619,
唔會傻到先去金鐘一轉
其實乘客習慣係動態變化, 例如金鐘去九龍灣觀塘, 現時部份人首選係港島線去北角油塘轉觀塘線, 未來以東鐵去鑽石山轉觀塘線

呢個情況下, 將軍澳線過海係鰂魚涌站上車會比現時容易, 咁會影響部份人的選擇
所以可能出現重新洗牌的情況, 只係睇影幾何

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2022-5-13 13:28 發表

理據?其實馬鐵馬鞍山至大圍一段反而俾人感覺幾慢下。
馬鞍山可以坐到去紅磡先轉車
繁忙時間效果會明顯
因為條路塞到你會想搭MTR

正如有人話非繁681 35分鐘到灣仔
繁時35分鐘只到大老山
烏溪沙到紅磡都係35分鐘

屯馬其實衍生唔少古怪野
屯門沙田搭鐵唔快
但263又跌左客
去東九本身應該各有千秋
但268C 269C都有跌客

馬鞍山頭站有得坐