• 瀏覽: 6,663
  • 回覆: 81
大陸歌手若咬字不正唱粵語歌,聽上來感覺怪怪,為左發音會影響演繹,欠缺歌曲應有感情感覺...
其實港樂都有唔少經典國語歌有待俾佢地翻唱,如:
祝福,吻別,情網,至於還有你,我願意,忘情水,愛你一萬年,瀟灑走一回,你是如此的難以忘記,
一場遊戲一場夢....等等
相信效果會更好

我反而奇怪點解冇gem,香港90後歌手佢稱霸

引用:
原帖由 真命天子 於 2022-5-12 23:36 發表
大陸歌手若咬字不正唱粵語歌,聽上來感覺怪怪,為左發音會影響演繹,欠缺歌曲應有感情感覺...
祝福,吻別,情網,至於還有你,我願意,忘情水,愛你一萬年,瀟灑走一回,你是如此的難以忘記,
相信效果會更好
國語歌唔係港樂喎
呢堆係台灣樂

香港人唔唱廣東歌?
阿爺就係推緊粵語
有咩問題? 香港人唱國語咪又唔純正!

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2022-5-13 00:29 發表
一字記之曰⋯⋯貴

引用:
原帖由 真命天子 於 2022-5-12 23:36 發表
相信效果會更好
咁香港歌手唱普通話都有呢個情況出現啦!但國內似乎唔介意,而且,呢啲歌手揀唱廣東歌,聽嘅對象大多係國內聽眾,未必聽得出發音咬字標唔標準!

鍾意首歌咪揀嚟唱,唔使惗咁多複雜的事情……

香港人唱國語咪又唔純正!

因為尼個節目就係為咗香港設計囉

推廣東歌,港樂

引用:
原帖由 日落果斷的辣椒 於 2022-5-13 09:35 發表
香港人唱國語咪又唔純正!
是對的,如何咁執著!
你吾係母語,唱咩語言歌,對方都笑你!

港樂要推廣廣東歌。

引用:
原帖由 潛入小兵部隊 於 2022-5-13 06:00 發表

國語歌唔係港樂喎
呢堆係台灣樂
上面幾首都係香港歌手出嘅專輯,都算係,港樂包羅唔同語言,張學友專輯-Touch of Love,又算唔算?如果港樂規定只有粵語,就太狹隘了,要清晰定位,叫粵樂或港粵樂?

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2022-5-13 00:29 發表
佢同芒果反左面

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]