• 瀏覽: 2,827
  • 回覆: 19
本來用開舊式煤氣爐, 現想改用電磁爐, 想問下, 爐下面騎一半是洗衣機..中間只有約2cm距離, 另外一半是櫃, 有些少空間..這樣散熱夠嗎?

份說明書應該有講需要幾多空位, 我部雙頭電磁爐就係通風不良熱死左一邊

引用:
原帖由 20729354 於 2022-5-13 10:09 發表
本來用開舊式煤氣爐, 現想改用電磁爐, 想問下, 爐下面騎一半是洗衣機..中間只有約2cm距離, 另外一半是櫃, 有些少空間..這樣散熱夠嗎?
大廠電磁爐, 例如P記, 有安裝圖, 可以事先上去官裝下載來睇, 有講點樣通風
不過我好奇, 洗衣機上面再加放煮食爐, 煮野咪要企櫈仔?

不用的..大眼雞..但個位好窄囉...我度過高度為90cm...洗衣機82cm...開孔最後只餘下8cm高..我見rasonic有個5.8cm...高應該有2cm左右最少的散熱位

引用:
原帖由 20729354 於 2022-5-13 10:59 發表
不用的..大眼雞..但個位好窄囉...我度過高度為90cm...洗衣機82cm...開孔最後只餘下8cm高..我見rasonic有個5.8cm...高應該有2cm左右最少的散熱位
2cm高應該唔夠散熱,或者試吓裏面加1、2把強力抽氣扇,

要知道如果隻爐第日壞咗,保養可能唔保。

引用:
原帖由 20729354 於 2022-5-13 10:09 發表
騎一半, 即係雙頭正路 電磁電陶爐..

好睇下 機底個主風扇係邊, 多數唔會係中間, 係左右是但一邊..

主風扇唔好騎係 洗衣機上面 就算..

叫你打過廚雲石檯面 你一定唔肯, 又要夾硬用到幾耐得幾耐, 咁樣要睇機底風扇係左定右邊...

引用:
加個長抽風機(豬籠式)再裝百頁出風,攪掂

引用:
原帖由 哪singh 於 2022-5-13 12:37 發表

加個長抽風機(豬籠式)再裝百頁出風,攪掂
講緊電磁爐 機底個散熱風扇播.. 打穿個雲石廚房檯面 駁落去 ?

引用:
原帖由 屍享 於 2022-5-13 16:13 發表

講緊電磁爐 機底個散熱風扇播.. 打穿個雲石廚房檯面 駁落去 ?
向上唔得向下櫃方面試下有有位整個孔加喉散熱

引用:
原帖由 哪singh 於 2022-5-13 15:28 發表

向上唔得向下櫃方面試下有有位整個孔加喉散熱
無錯
你方法好
外面風力吹入櫃
再另處散氣
就是用外風扇強迫抽或送走熱氣

打穿雲石不如換了座抬電爐好過

樓主應該係用藏入式爐。

去中電門巿買爐可配散熱框

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2022-5-13 16:32 發表
樓主應該係用藏入式爐。
就是嵌入式
櫃又不可做高些
才出現爐散熱問題
連雲石話開大窿
抽油煙機可不可順便抽埋熱氣
照計都是加把扇強迫抽或送
做通道改善空氣流動才有效

洗乜擔心!我用大陸牌子,差唔多座係洗衣機面!都夠散熱

米聽留上D唔色野既人!又散熱風扇又乜!大眼雞前後左右已大把位走熱氣!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]