• 瀏覽: 20,028
  • 回覆: 94
  • 追帖: 1
中藥

引用:
原帖由 日照雷門 於 2022-5-14 00:02 發表

你講嘅唔係apple to apple ,注射藥物制作及測試同防疫係二樣嘢,不要偷換概念
呢啲唔係偷換概念 大陸嘅人接受注射治療 如果冇問題 點解香港人唔可以 難道呢啲藥物喺大陸唔會打死人 喺香港就會 既然呢啲注射 喺大陸幫到新冠確診者 喺香港一樣可以 我只係以病人為重 病人嘅利益比制度更加重要

引用:
原帖由 赤龍先生 於 2022-5-13 16:27 發表
口服藥應該好有效
但係有副作用
中藥就溫和啲
但係可能治療時間慢啲

大家點揀
無論揀中定西,都要睇醫生先。新冦口服藥現階段只有藥廠代理的專家數據,不止副作用,連真實有效性都要觀察。中藥,從來沒有針對新冠病毒的新藥材培植。只是以中醫認知去調控身體。
發炎,從來都是身體自身免疫系統針對外來物作出對抗的反應。中醫以經驗判斷寒定熱而開對應藥材調理。唔睇醫生而自己判斷錯,病情手尾長。不過,經驗,就是從錯誤中得到正確。中醫師是經幾千年而練成的,資訊發展更多的病情變得普通。但很多普通人好自信咁當自己已懂了。

引用:
口服藥應該好有效
但係有副作用
中藥就溫和啲
但係可能治療時間慢啲

大家點揀
我中咗都係食連花清瘟。

引用:
口服藥應該好有效
但係有副作用
中藥就溫和啲
但係可能治療時間慢啲

大家點揀
色揀更係會食西藥啦

中藥啊

引用:
原帖由 日照雷門 於 2022-5-13 23:14 發表

這個不能認同,醫學係系統性的,不能覺得得就得,臨床實驗及數據,涉及法律,專業及保險問題

若果一句政府話得,世界大亂,這並非無能,係暫時不能

用中藥注射,我相信要完全改法例
西藥廠話得就係得㗎喇。

樓主應該指明邊隻“中藥”/“口服藥”.. 中/西藥都有副作用,同埋唔同隻隻都適合每個人。建議睇中/西醫聽意思再服用,怕食完反後果

絕對只用中藥!不用西畜毒藥!

引用:
原帖由 日照雷門 於 2022-5-13 18:01 發表
新冠口服藥通常用於中、重症,中藥比較適合較輕症
"專家指藥物適宜於發病首5天用於長者等高危患者"

但係你知唔知現時默沙東同輝瑞, 都唔係俾中重症用. 都係話中招頭幾日食先有效.

先西後中

自從盤尼西林面世後,醫學與病毒既競爭變得更加激烈。尼一百幾十年,醫學,藥物,細菌,病毒,己經上升到很高既水平,但中藥,依然係大清年代既中藥。

引用:
原帖由 iceman7777 於 2022-5-14 09:42 發表

色揀更係會食西藥啦
揀西藥做白老鼠,為後人做貢獻

絕對係中藥,西藥未知副作用

梗系中藥啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]