• 瀏覽: 20,058
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
新冠口服藥通常用於中、重症,中藥比較適合較輕症

引用:
原帖由 montejo 於 2022-5-13 21:12 發表

內地有用中藥醫重症嘅,好似係注射的
中藥注射,注射屬於西醫範圍,香港要註冊才可以使用

引用:
原帖由 montejo 於 2022-5-13 23:10 發表

因為香港政府無能囉!
這個不能認同,醫學係系統性的,不能覺得得就得,臨床實驗及數據,涉及法律,專業及保險問題

若果一句政府話得,世界大亂,這並非無能,係暫時不能

用中藥注射,我相信要完全改法例

引用:
原帖由 montejo 於 2022-5-13 23:19 發表

所以咪政府無能囉,你要做一定做到
仲有,唔好講乜系統性,中醫幾千年歷史,所謂系統和科學花,係二百年前西醫用嚟獨專嘅騙人大話
你真係一啲都唔識,算啦

系統性,係科學實驗所得嘅數據,並非二百年一千年

引用:
原帖由 montejo 於 2022-5-13 23:21 發表

你叻!
解釋下點解十四億人口的內地可以,香港唔得?……又係個句…系統性,果然西奴!
所有注射要科學實驗認證
你講嘅係中醫藥注射!注射係入侵性治療

引用:
原帖由 montejo 於 2022-5-13 23:24 發表

邊個定?咪係西醫囉!
話時話,你睇過中醫未㗎?
唔講啦!食你嘅必理痛啦!早抖
住射係入侵性治療,你識唔識架跟你說的吃藥治療不同

我當然有睇過中醫調理為主嘅我睇中醫,急性啲嘅,我睇西醫

引用:
原帖由 montejo 於 2022-5-13 23:36 發表

你講嚟講去係用英國殖民地留落嚟畀洋奴嘅標準,又答唔到點解內地十四億人又可以………無討論價值啦!
咁你先去改法例啦,叻人大陸醫新冠重症都有用入口西藥,比香港更早用

你知唔知架你所講嘅中藥注射都係大陸嘅西醫範疇,佢都要注冊

引用:
原帖由 montejo 於 2022-5-13 23:41 發表

乜我有話內地唔用西藥咩?其實你記唔記得你問過我乜㗎!
早抖啦!
中藥注射唔屬於中藥,屬於大陸嘅西醫範疇

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2022-5-13 23:41 發表

如果大陸用注射治療 係可以醫治新冠肺炎重症 咁政府當然要配合啦 人命重於一切 如果政府因為官僚 制度問題唔配合醫治病人 咁呢啲定係政府嘅過錯 若果係醫療制度因為自己嘅利益 唔希望中醫可以注射疫苗 咁政府就應該要改法例 最主要嘅問題 喺大陸嘅數據 用中藥注射嚟醫治新冠 成功率有幾高 會唔會比西方藥物好 呢個先係重點
要有足夠數據證明
有效?
福作用?
安全?
Right?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2022-5-13 23:48 發表

你要講有足夠數據 大陸應該有 因為已經做緊 攞數據嘅方向 同西方國家睇齊就可以 輝瑞嘅疫苗 口服藥 都係好短時間推出 咁大陸嘅口服藥或者注射 都係用返咁嘅標準就公平
認同,但注銷射治療唔係中醫,係大陸嘅西醫範圍

正如大陸出產嘅科興疫苗唔係中藥

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2022-5-13 23:52 發表

問題係大陸如果做到注射中藥 真係幫到新冠肺炎嘅確診者 喺咁嘅前提之下 香港應該要跟住做 病人利益至上 唔好同我講呢種係乜嘢治療 香港唔應該用 如果幫到病人嘅 絕對應該用 唔好有官僚 唔好畀利益集團阻擋 病人利益至上
佢註冊到又有效咪可以用

問題係唔可以夾硬嚟,唔乎合法例都要用嘛?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2022-5-13 23:55 發表

如果有既得利益者阻住註冊 咁政府咪要做嘢囉 呢一點好簡單嘅啫 正如大陸醫護人員嚟香港 制度上不可行 但係有需要 就一定要做
我反而睇是否有足夠數據顯示安全!

香港以口服中成藥註冊十分容易,你說的注射,注射類藥品,全世界都十分嚴緊!

入侵性十分容易死人!

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2022-5-13 23:59 發表

你講嘅嚴謹 大陸唔嚴謹咩 大陸的防疫政策 全世界可以話最嚴謹 如果佢嘅數據都唔可信 全世界嘅數據都不可 難道信印度 美國
你講嘅唔係apple to apple ,注射藥物制作及測試同防疫係二樣嘢,不要偷換概念

引用:
原帖由 肥肥白白V.2 於 2022-5-15 18:20 發表

聽過刮骨療傷未? 
改個名叫清創就搶左中醫既成就?

不知所謂
咁刮骨療傷有冇文獻記錄步驟及做法?有冇科學數據,好心你啦,醫學係科學,唔係記錄,唔係講邊個有先,係講邊個可以有系統的成功,並可重複成功應用,不如你講下現代大陸醫學嘅刮骨療傷嘅記錄來聽下

中國要強大,在科學上要系統化,有證據,有數據,我愛國,希望國家進步,並非像你覺得掂就掂,走出嚟搖旗吶喊以壯聲勢,若果好似你一味死話好,只會沒有進步。唔通父母教仔女時只稱讚佢叻,醒就係愛佢哋?有疏溜不足是否要提醒呀!?

你舉的刮骨療傷是一個垃圾例子,因為現在中國都冇這個療法吧!刮骨療傷成功率有幾多?做過幾多次呀?先理順自己嘅討論上嘅邏輯才舉例下次你不如舉華陀開腦做例子,話西醫改咗個名叫:「腦科手術」搶左華陀嘅成就呀!?

中醫西醫各有優點,作為市民,我哋當然要利用各方長處,選擇最適合自己嘅去幫助自己,我哋唔係只可永遠選擇一種治療吧!?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]