• 瀏覽: 19,031
  • 回覆: 94
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 montejo 於 2022-5-13 23:36 發表

你講嚟講去係用英國殖民地留落嚟畀洋奴嘅標準,又答唔到點解內地十四億人又可以………無討論價值啦!
咁你先去改法例啦,叻人大陸醫新冠重症都有用入口西藥,比香港更早用

你知唔知架你所講嘅中藥注射都係大陸嘅西醫範疇,佢都要注冊

引用:
原帖由 日照雷門 於 2022-5-13 23:37 發表

咁你先去改法例啦,叻人大陸醫新冠重症都有用西藥

你知唔知架你所講嘅中藥注射都係大陸嘅西醫,佢都要注冊西藥
乜我有話內地唔用西藥咩?其實你記唔記得你問過我乜㗎!
早抖啦!

引用:
原帖由 日照雷門 於 2022-5-13 23:37 發表

咁你先去改法例啦,叻人大陸醫新冠重症都有用入口西藥,比香港更早用

你知唔知架你所講嘅中藥注射都係大陸嘅西醫,佢都要注冊西藥
如果大陸用注射治療 係可以醫治新冠肺炎重症 咁政府當然要配合啦 人命重於一切 如果政府因為官僚 制度問題唔配合醫治病人 咁呢啲定係政府嘅過錯 若果係醫療制度因為自己嘅利益 唔希望中醫可以注射疫苗 咁政府就應該要改法例 最主要嘅問題 喺大陸嘅數據 用中藥注射嚟醫治新冠 成功率有幾高 會唔會比西方藥物好 呢個先係重點

引用:
原帖由 montejo 於 2022-5-13 23:41 發表

乜我有話內地唔用西藥咩?其實你記唔記得你問過我乜㗎!
早抖啦!
中藥注射唔屬於中藥,屬於大陸嘅西醫範疇

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2022-5-13 23:41 發表

如果大陸用注射治療 係可以醫治新冠肺炎重症 咁政府當然要配合啦 人命重於一切 如果政府因為官僚 制度問題唔配合醫治病人 咁呢啲定係政府嘅過錯 若果係醫療制度因為自己嘅利益 唔希望中醫可以注射疫苗 咁政府就應該要改法例 最主要嘅問題 喺大陸嘅數據 用中藥注射嚟醫治新冠 成功率有幾高 會唔會比西方藥物好 呢個先係重點
要有足夠數據證明
有效?
福作用?
安全?
Right?

引用:
原帖由 日照雷門 於 2022-5-13 23:45 發表

要有足夠數據證明
有效?
福作用?
安全?
Right?
你要講有足夠數據 大陸應該有 因為已經做緊 攞數據嘅方向 同西方國家睇齊就可以 輝瑞嘅疫苗 口服藥 都係好短時間推出 咁大陸嘅口服藥或者注射 都係用返咁嘅標準就公平

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2022-5-13 23:48 發表

你要講有足夠數據 大陸應該有 因為已經做緊 攞數據嘅方向 同西方國家睇齊就可以 輝瑞嘅疫苗 口服藥 都係好短時間推出 咁大陸嘅口服藥或者注射 都係用返咁嘅標準就公平
認同,但注銷射治療唔係中醫,係大陸嘅西醫範圍

正如大陸出產嘅科興疫苗唔係中藥

引用:
原帖由 日照雷門 於 2022-5-13 23:50 發表

認同,但注銷射治療唔係中醫,係大陸嘅西醫範圍

正如大陸出產嘅科興疫苗唔係中藥
問題係大陸如果做到注射中藥 真係幫到新冠肺炎嘅確診者 喺咁嘅前提之下 香港應該要跟住做 病人利益至上 唔好同我講呢種係乜嘢治療 香港唔應該用 如果幫到病人嘅 絕對應該用 唔好有官僚 唔好畀利益集團阻擋 病人利益至上

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2022-5-13 23:52 發表

問題係大陸如果做到注射中藥 真係幫到新冠肺炎嘅確診者 喺咁嘅前提之下 香港應該要跟住做 病人利益至上 唔好同我講呢種係乜嘢治療 香港唔應該用 如果幫到病人嘅 絕對應該用 唔好有官僚 唔好畀利益集團阻擋 病人利益至上
佢註冊到又有效咪可以用

問題係唔可以夾硬嚟,唔乎合法例都要用嘛?

引用:
原帖由 日照雷門 於 2022-5-13 23:54 發表

佢註冊到又有效咪可以用
如果有既得利益者阻住註冊 咁政府咪要做嘢囉 呢一點好簡單嘅啫 正如大陸醫護人員嚟香港 制度上不可行 但係有需要 就一定要做

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2022-5-13 23:55 發表

如果有既得利益者阻住註冊 咁政府咪要做嘢囉 呢一點好簡單嘅啫 正如大陸醫護人員嚟香港 制度上不可行 但係有需要 就一定要做
我反而睇是否有足夠數據顯示安全!

香港以口服中成藥註冊十分容易,你說的注射,注射類藥品,全世界都十分嚴緊!

入侵性十分容易死人!

引用:
原帖由 日照雷門 於 2022-5-13 23:58 發表

我反而睇是否有足夠數據顯示安全!

香港以口服中成藥註冊十分容易,你說的注射,注射類藥品,全世界都十分嚴緊!

入侵性十分容易死人!
你講嘅嚴謹 大陸唔嚴謹咩 大陸的防疫政策 全世界可以話最嚴謹 如果佢嘅數據都唔可信 全世界嘅數據都不可 難道信印度 美國

中藥

中藥好處不傷害身體同免疫系統

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2022-5-13 23:59 發表

你講嘅嚴謹 大陸唔嚴謹咩 大陸的防疫政策 全世界可以話最嚴謹 如果佢嘅數據都唔可信 全世界嘅數據都不可 難道信印度 美國
你講嘅唔係apple to apple ,注射藥物制作及測試同防疫係二樣嘢,不要偷換概念

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]