• 瀏覽: 4,787
  • 回覆: 44
  • 追帖: 2
+7
本身原裝車用有骨鐵架果隻款,車黎果陣已經爛爛地,換左個三段式,用左一段時間之後,都有一年,開始颳得唔夠乾淨。

所以淘寶買左岩size既膠條,自己換返上原裝雨刮度,終於乾淨哂。

雨刮器都只係一百幾十既價錢。
膠條重平,幾十蚊

諗緊試下呢款五段式。

精選汽車
我見過有啲車,車頭個雨刮器,兩把都係14吋,重要溶溶爛爛,真心佩服。

引用:
原帖由 rice007 於 2022-5-13 21:07 發表
本身原裝車用有骨鐵架果隻款,車黎果陣已經爛爛地,換左個三段式,用左一段時間之後,都有一年,開始颳得唔夠乾淨。

所以淘寶買左岩size既膠條,自己換返上原裝雨刮度,終於乾淨哂。

膠條重平,幾十蚊

諗緊試下呢款五段式。
等待試用報告

其實渣左廿幾年車,對雨刮都冇研究過!去汽車用品店問老闆,講出架車型號佢自然識比!

引用:
原帖由 rice007 於 2022-5-13 21:07 發表

膠條重平,幾十蚊

諗緊試下呢款五段式。
淘寶係好平,不過原裝唔貴又有保証!

舊年雙十一特價,21文到港,用得下

而家原裝果個換左膠條都好好用。
見幾十蚊咁平,買返黎試下使用,一試無妨。

我呢10幾年原廠及淘寶膠條都交替試唔少次,我經驗就係幾靚都好半年至九個月就一定會花冇得避免,有沙石自然會花。至於膠條淘寶就撞手神有啲可以平靚正亦有啲係真係好渣,我原廠用日本NWB撥,淘寶有膠條,最近用另一隻日本kissmark平過NW B一半一樣拍得住咁靚

引用:
原帖由 dudehk 於 2022-5-15 10:18 發表
我呢10幾年原廠及淘寶膠條都交替試唔少次,我經驗就係幾靚都好半年至九個月就一定會花冇得避免,有沙石自然會花。至於膠條淘寶就撞手神有啲可以平靚正亦有啲係真係好渣,我原廠用日本NWB撥,淘寶有膠條,最近用另一隻日本kissmark平過NW B一半一樣拍得住咁靚

我都諗住遲啲轉返用NWB。
的確用左9個月左右,就會開始颳得唔夠乾淨,因為係有砂石係上面。

我諗有方法可以加長壽命,就係每星期都洗車,洗車果陣,記得洗埋個水刮個膠條。

講開我又分享吓有啲長慢慢睇:

水撥膠抹嗰陣越簡單越好就咁搵水喉撞兩吓算喇,有啲大銀幕對水撥膠好敏感,郁啲就又響又震,我上邊講話呢10幾年我試咗好多次終於俾我發現到領略到亦都證實到一樣嘢,就係依家啲大銀幕你話佢靚又好反效果都好,好靚有晒coating,雨點打落來就會好快變成水珠快速跣開,唔使點撥都好清呢個係優點亦都係缺點,個缺點就係表面會啜啲半乾水唔大下更加明顯,好似波鞋濕濕地踩落雲石面絕絕聲就係咁嘅道理

事緣呢10幾年彈爆大銀幕都係換返原廠次次換完之後就算點樣再換靚水撥勤抹玻璃,都只係好一陣唔夠兩三個月又震,直至最近呢次爛完咗大銀幕唔夠兩年又打爛,今次用日本副廠玻璃平啲保險夠比,結果換完之後擺返同一對舊水撥上去,到而家咁耐又靜又滑,終於察覺到每逢落雨雨點打落黎唔係水珠咁跣走而係散咗撻開跣唔去,所以個自動水撥要撥密啲快啲,洗車嗰陣同樣都留意到係咁喺半乾水之下抹落去,之前有coating易啜手而家冇係滑好多

網上好多人教用沙紙省,之前我試過,一省重衰,水杯直頭kick住一格格咁去震過貓王

引用:

膠條重平,幾十蚊

諗緊試下呢款五段式。

用完藍威寶洗完大銀幕,因為落雨果陣,大車濺起的水花,好多時都會沾有牛油,潤滑油,偈油之類,一定要定期用藍威寶洗走佢。

唔好同我講藍威寶會傷害玻璃呀。。。

仲有冇必要就真係唔好用油膜劑,大多研磨成份

用玻璃水會有幫助

我架車嘅水撥經常發出聲音, 刮到尾會“喼”一聲, 換咗幾款新嘅都一樣! 希望有師兄可以提供下解決方法!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]