• 瀏覽: 14,524
  • 回覆: 167
  • 追帖: 2
三首歌頌母親的粵語流行曲,
《念親恩》、《世上只有》及《真的愛妳》,
如果參加歌唱比賽節目,
三首當中以《念親恩》較為蝕章,
原因是此曲風較為平淡,
功力稍差者,
會唱到好悶(在卡拉OK唱過呢首歌都知)。
Gigi在《聲生不息》裡揀選呢首來唱,其實好蝕章,
選唱《世上只有》或《真的愛妳》更大發揮呢!
但我仍然支持炎明熹,
Gigi加油!!

Gigi能人所不能,讓賽都有機會突圍而出。

https://youtu.be/N7EmaFJRuPU

不同的歌手有不同的演譯方法,期待這版本帶給觀眾有驚喜。

呢首歌的確係好考歌手的功力
不過合唱D歌係觀眾投票揀出來
2組只係揀用咩人去唱

留意到呢類比賽唱快歌會著數d,可以帶起現場氣氛好重要。

引用:
原帖由 引人入性的校裙 於 2022-5-14 07:09 發表
唱《真的愛妳》會好搶分,
內地人好鐘意家駒,
首歌也容易帶動全場合唱的氣氛。

「我的驕傲」是容祖兒那首嗎?是歌頌母親嘅歌嗎?

引用:
原帖由 引人入性的校裙 於 2022-5-14 07:09 發表
唔一定
上次唱《自作多情》果位女星都輸畀克勤

首歌就咁按原曲唱係無乜特別,但就唔知會唔會攝另一首歌落去,要睇點編首歌。

念親恩呢隻歌要搶票就真係稍稍蝕啲! 
睇下今次隻歌編成點啦!
劉惜君同GIGI 嘅演繹應該會唔錯嘅!
期待有驚喜!

依首歌死沉沉!女歌聲唱可能不同!

贊同,呢首歌真係蝕章,仲要其他人選曲都好唔錯,唱得幾好聽都會爭啲,首歌冇爭勝嘅心

引用:
原帖由 hum~ 於 2022-5-14 10:59 發表
「我的驕傲」是容祖兒那首嗎?是歌頌母親嘅歌嗎?
歌頌母親既容祖兒歌曲係世上只有,係咪攪錯左

引用:
原帖由 黃老邪 於 2022-5-13 21:42 發表
三首歌頌母親的粵語流行曲,
《念親恩》、《我的驕傲》及《真的愛妳》,
如果參加歌唱比賽節目,
三首當中以《念親恩》較為蝕章,
原因是此曲風較為平淡,
功力稍差者,
會唱到好悶(在卡拉OK唱過呢首歌都知)。
Gigi在《聲生不息》裡揀選呢首來唱,其實好蝕章,
選唱《我的驕傲》或《真的愛妳》更大發揮呢!
但我仍然支持炎明熹,
Gigi加油!!

https://youtu.be/N7EmaFJRuPU
睇完再落定論都未遲, 明熹嘅唱歌智慧不能低估.

念親恩 對 最佳損友,唱到識飛都冇機會贏。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]