• 瀏覽: 8,425
  • 回覆: 54
  • 追帖: 2
林子祥葉倩文當然好,但連李克勤都只能說有板有眼,港女代表楊千樺的唱功,一邊看一邊為她汗顏,她就是勇,夠膽上舞台。

開始認識了國內歌星,真的高手雲集。

香港新人炎明熹同曾比特有驚喜。歡迎大家一起評評

覺得千嬅唱得麻麻

引用:
原帖由 異域扁扁的水果 於 2022-5-14 09:43 發表
林子祥葉倩文當然好,但連李克勤都只能說有板有眼,港女代表楊千樺的唱功,一邊看一邊為她汗顏,她就是勇,夠膽上舞台。

林子祥葉蒨文仍然唱得,克勤都唔錯,認識多咗國內歌手都係唱得之人。

大陸啲歌手全部音樂學院畢業,你話有無料啦,同香港比,高幾班

期實林子祥比年輕時唱功差有D不夠氣,但距7張野了我真心覺得利害。

還有很多唱得不錯的歌手,比如黃霄云,希林娜依高,胡夏,周深,薩頂頂,譚晶,譚維維,韓紅等,來聲生不息的只是一小部分而已

港藝人多數是 sell entertainment,陸藝人多數是 sell professional 。

引用:
原帖由 ccbnck 於 2022-5-14 17:18 發表
還有很多唱得不錯的歌手,比如黃霄云,希林娜依高,胡夏,周深,薩頂頂,譚晶,譚維維,韓紅等,來聲生不息的只是一小部分而已
立即search 聴聼先。香港人再唔努力就冇競爭力

引用:
原帖由 沒自信的人 於 2022-5-14 13:04 發表
大陸啲歌手全部音樂學院畢業,你話有無料啦,同香港比,高幾班
依句真

引用:
原帖由 異域扁扁的水果 於 2022-5-14 18:08 發表

立即search 聴聼先。香港人再唔努力就冇競爭力
樓主不是吧?其他人就算了,周深在香港知名度應該很高才對,比如勤深深組合(周深+李克勤),現在還很多人想聽勤深深。
建議樓主多看看內地的音樂綜藝,其中有“我是歌手”好幾季,“我們的歌”三季,“中國好聲音”,“爆裂舞台”等,基本目前唱功一二線的都在這裡面了

昨晚J2播一個本地歌手MV,我很努力去聽完成首,唔睇字幕嘅話我一句歌詞也聽不清楚他到底在唱乜既冇聲又冇氣這叫唱歌......和聲生不息內歌手一比,死得啦,港樂壇死魚咁真係唔係冇理由

華生?有冇福爾摩斯?

引用:
原帖由 Seok 於 2022-5-14 10:03 發表
覺得千嬅唱得麻麻
不過不失。

引用:
原帖由 異域扁扁的水果 於 2022-5-14 09:43 發表

呢幾屆好聲音我都冇睇,但一至五屆,入到十強果批都完全可以輾壓香港歌手!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]