• 瀏覽: 1,115
  • 回覆: 10
剛又看一次「大話西遊」,你們接觸的第一部關於時空穿越的電影和漫畫是哪部?

我自己第一次接觸時空穿越,是小學時看「叮噹」的時光機,那時覺得非常神奇有趣,
「叮噹」的時光機也算是很早期的「時空穿越」了吧?電視劇則是「人猿星球」,小時看不懂。

後來看電影「時光倒流70年」、「回到未來」等愈來愈多!

70年代早期有套電視劇集講有班科學家發明左時光隧道,兩個主角可以去到唔同嘅時空探險,只係唔能夠返原來嘅時空,一返到現實世界,一切就會停頓!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-5-14 22:14 發表
剛又看一次「大話西遊」,想問第一部關於時空穿越的電影和漫畫是哪部?

我自己第一次接觸時空穿越,是小學時看「叮噹」的時光機,那時覺得非常神奇有趣,
「叮噹」的時光機也算是很早期的「時空穿越」了吧?

後來看電影「時光倒流70年」、「回到未來」等愈來愈多!
一睇個題目,第一下都係諗到叮噹。
但最奇妙係,叮噹由始至終都係單一宇宙定義,是近來才興起多元宇宙。

引用:
原帖由 正恩fans 於 2022-5-15 08:54 發表

但最奇妙係,叮噹由始至終都係單一宇宙定義,是近來才興起多元宇宙。
龍珠已經係多元宇宙。

劇本上多元宇宙會易寫啲,單一宇宙會難寫啲。

「回到未來」最正!  真係翻來幾次都覺得好好睇, 呢家果D片唔知乜來

引用:
原帖由 一人行 於 2022-5-15 09:05 發表

龍珠已經係多元宇宙。

marvel定DC 最先有多元宇宙 嗎?

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2022-5-15 10:45 發表

marvel定DC 最先有多元宇宙 嗎?
我都唔太清楚,等其他師兄答

引用:
原帖由 andyyyy 於 2022-5-15 08:39 發表
70年代早期有套電視劇集講有班科學家發明左時光隧道,兩個主角可以去到唔同嘅時空探險,只係唔能夠返原來嘅時空,一返到現實世界,一切就會停頓!
呢套叫「時光隧道」,應該都係我第一套有關穿越時空嘅電視劇,到而家都好深刻。

引用:
原帖由 pgs1301 於 2022-5-15 13:08 發表

呢套叫「時光隧道」,應該都係我第一套有關穿越時空嘅電視劇,到而家都好深刻。
電視劇來講,我覺得「人猿星球」比「回到未來」更有創意、寓意更深、
1968年作品己非常震撼的意念,當時小學看但劇情看不懂,孩子只喜歡超人打怪獸片。
而且化裝道具等都很認真,1968年真厲害,有比「人猿星球」更早的「時空穿越」作品嗎?

引用:
原帖由 正恩fans 於 2022-5-15 08:54 發表

就算小學時看叮噹的單一宇宙,也覺時空旅行不可思義,歷史怎能改寫!歷史改了,現在會變怎樣,太燒腦。

引用:
原帖由 一人行 於 2022-5-15 09:05 發表

龍珠已經係多元宇宙。

多元宇宙應該係龍珠果陣行先的,果陣佢叫平行時空

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]