• 瀏覽: 8,675
  • 回覆: 103
  • 追帖: 2
我們存在的意義是甚麼?

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-15 21:48 發表
我們存在的意義是甚麼?
自己搵意義,自己決定!

引用:
原帖由 虎榮 於 2022-5-15 22:08 發表

自己搵意義,自己決定!
但人的感觀並不可靠啵!

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-15 22:41 發表

但人的感觀並不可靠啵!
感觀係自我感受,人生有無意義不都是自我感受嗎?

還是你覺得自己有無意義係要別人認同才能叫意義?

引用:
原帖由 虎榮 於 2022-5-16 09:40 發表

你何以肯定自我感受或感觀可接觸到真相? 不知真相何以明白意義?好簡單, 人的視力只能感覺光譜的其中一小小忽, 又聽不見超聲波。

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-16 10:21 發表

你何以肯定自我感受或感觀可接觸到真相? 不知真相何以明白意義?好簡單, 人的視力只能感覺光譜的其中一小小忽, 又聽不見超聲波。
我同你想法大部份一樣!

只係你覺得要知真相才能有意義;我就觀感上有意義,就是有意義!

我想問,什麼是真相?現時為止,人類又知道幾多真相?還時現時覺得係真相,將來不會被推番?

引用:
原帖由 虎榮 於 2022-5-16 13:31 發表

我同你想法大部份一樣!

只係你覺得要知真相才能有意義;我就觀感上有意義,就是有意義!

我想問,什麼是真相?現時為止,人類又知道幾多真相?還時現時覺得係真相,將來不會被推番?
師兄,你可唔可以解釋下,《相信》的意思。

我說幾點~希望再有人補充

1.找不到更可信。
2.以為確實如此。
3.找不到證偽。
4.確實唔到懷疑。
5.沒有違反相信。
6.一致整合性。

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-16 10:21 發表

呢個世界真相中沒有意義的,意義只係人認知世界方法。當拋棄意義,留下真相中的價值後,發覺真的好恐懼,失覺自己都無了。

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-15 21:48 發表
我們存在的意義是甚麼?
為我地所謂嘅神提供生物實驗數據,就好似人類做細菌實驗咁囉。

引用:
我們存在的意義是甚麼?
到此只一遊, 必須要走。。 酸甜苦辣, 悲歡離合。。不傷別人下, 盡量做自己想做嘅事

引用:
原帖由 虎榮 於 2022-5-16 09:40 發表

你用五感了解到嘅世界都係由大腦砌岀嚟,一半以上都係假。

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2022-5-16 14:37 發表

你用五感了解到嘅世界都係由大腦砌岀嚟,一半以上都係假。
頗認同此觀點,這是否就是所謂偏計所執相?
另兄台可否嘗試給我們簡述“圓成實相”到底是什麼一回事?

引用:
原帖由 虎榮 於 2022-5-16 13:31 發表

我同你想法大部份一樣!

我只知科學所能解釋的宇宙真相, 只佔整體真相的一極小小小部分, 例如大爆炸理論解釋宇宙因何存在, 只是一個理論與一些觀察數據吻合而已, 而那些觀察數據是來自過去138億光年前的事, 即是間接證據, 並非直接證據, 更遑論大爆炸之前的真相, 我們對於我們存在的源頭根本一無所知。

引用:
原帖由 hermanherman 於 2022-5-16 14:37 發表

到此只一遊, 必須要走。。 酸甜苦辣, 悲歡離合。。不傷別人下, 盡量做自己想做嘅事
真相未必如你所相信的就是。

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2022-5-16 14:35 發表

為我地所謂嘅神提供生物實驗數據,就好似人類做細菌實驗咁囉。
宗教信仰的神或外星智慧, 看來神或外星智慧缺乏愛, 人的存在卑微又可憐, 很同情你的感受。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]