• 瀏覽: 4,015
  • 回覆: 28
  • 追帖: 1
《天地男兒》重播之後
就發覺而家既tvb
如果拍長劇,但發覺收視差,又難提早結束,又唔想腰斬

難怪tvb甘耐都無長劇拍

長過廿集已經係冒險

劇本寫得差,有乜辦法收視高吖?

以前長劇生存到只係得電視,宜加就算你美劇頭幾集唔吸引都冇人睇.tvb仲成日同條formula

我後來先發覺天地男兒
並唔係收視特別高
只係去到羅嘉良黑化開始先收視高

引用:
原帖由 焦急珍貴的隊長 於 2022-5-21 00:26 發表
我後來先發覺天地男兒
並唔係收視特別高
羅嘉良👍👍👍

長過25集 :
哪吒與楊戩
白色強人Ⅱ
廉政狙擊·黑幕
隱形戰隊
法證先鋒V
破毒強人

引用:
原帖由 焦急珍貴的隊長 於 2022-5-21 00:26 發表
我後來先發覺天地男兒
並唔係收視特別高
確實羅嘉良開始黑化後,套劇先開始好睇
天地豪情都係一樣,張家輝開始黑化後,套劇先開始緊湊

最主要嘅原因係俾唔到人一種高手過招嘅感覺,我成日咁講,三十年前,唔應該拍電視電影,應該拍集當年四大皇牌(巨人丶大時代丶血濺塘西丶我愛牙擦蘇)嘅台前幕後拍一部長劇,呢啲先叫做高手過招。

TVB拍長劇會係乜嘢類型呢?

兩年前台灣有套60集嘅我的青春沒在怕,套戲好長,但內容只係輕輕鬆鬆嘅愛情喜劇,幾好睇而且收視唔錯。

其實長劇唔一定要恩怨情仇,但TVB好似冇乜輕鬆題材嘅長劇(除左處境劇),TVB拍長劇唔係唔得,但最好改變下方向。

係得韋家輝先至拍得出長劇,搵佢回巢拍套“時代大亨”啦

引用:
原帖由 ee333ee 於 2022-5-21 00:13 發表
劇本寫得差,有乜辦法收視高吖?
就算有好劇本,有無咁好嘅演員又係一個問題

引用:
原帖由 O可愛O 於 2022-5-21 06:29 發表
係得韋家輝先至拍得出長劇,搵佢回巢拍套“時代大亨”啦
今時今日韋家輝,都未必拍到長劇,當年佢仲新,而且電視未曾有佢拍嘅題材,佢先可以有咁嘅創作力去創作咁多經典劇集

引用:
原帖由 焦急珍貴的隊長 於 2022-5-20 17:55 發表
《天地男兒》重播之後
就發覺而家既tvb
如果拍長劇,但發覺收視差,又難提早結束,又唔想腰斬

難怪tvb甘耐都無長劇拍
以往除咗法庭及醫生戲,收視還可以外,其他好大機會都唔得

人地d長劇差唔多集集都有追看位,tvb嘅長劇好多只係拖多幾集,又點會好睇

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]