• 瀏覽: 20,457
  • 回覆: 241
幾日前係餐廳因為眼神問題,我朋友狂屌七一名女仔,粗口屌七她,有行埋她面前好近約距離她3-5cm 位置兇她,但無出手打她。她恐懼得滯就打電話call 她阿哥過來,她阿哥來咗之後同我朋友粗口互屌,期間我朋友話會殺他,跟住用膊頭輕頂咗她阿哥一下,他阿哥訓低系地下。有目擊者,之後警察來已標題兩罪拘捕我朋友,
而家我朋友暫時被保釋,請問律政司會起訴我朋友嗎?我朋友需要請律師嗎?律師費用幾多?罪成有咩後果?多謝答覆🙏

之後警察來已標題兩罪拘捕我

拘捕你定你朋友?

引用:
原帖由 ha8203 於 2022-5-25 19:40 發表
之後警察來已標題兩罪拘捕我

拘捕你定你朋友?
我朋友

罰錢留案底, 守行為或緩刑.

找律師的話, 守行為.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2022-5-25 22:46 發表
罰錢留案底, 守行為或緩刑.

找律師的話, 守行為.
多謝指教,找律師的話要駛幾多錢到?

引用:
原帖由 京都花見 於 2022-5-25 23:04 發表

多謝指教,找律師的話要駛幾多錢到?
有幾多使幾多.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2022-5-25 23:14 發表

有幾多使幾多.
有幾多駛幾多系咩意思?請多多指教?

引用:
原帖由 京都花見 於 2022-5-25 23:33 發表

意思咪請個有名既專打刑事既,呢啲好普通野黎啫

引用:
原帖由 京都花見 於 2022-5-25 23:33 發表

你會先畀一大舊錢, 牙痛既, 就係呢舊,
你口氣鬆既, 仲有另一大舊錢的話, 因為剛做的不是十足把握, 你會想更有把握, 於是洗埋佢...

對方企硬,當然起訴!
朋友如果系弱智,落口供仲好有型,又黑社會又一拳超人,好大鑊!
律師當然有用,但收費好海鮮價喎!
一般初犯,有悔意,有求情信,罰小小錢,守行為!
其實近豬者臭,真系多一個朋友唔多!

引用:
原帖由 tony77 於 2022-5-25 23:58 發表

意思咪請個有名既專打刑事既,呢啲好普通野黎啫
多謝師兄指教,普通嘢落系小市民身上就唔普通,我呢個朋友3個小朋友要養,老婆仲大緊肚就來生,他的生活壓力唔細,一時氣盛失足。

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2022-5-26 00:40 發表

你會先畀一大舊錢, 牙痛既, 就係呢舊,
你口氣鬆既, 仲有另一大舊錢的話, 因為剛做的不是十足把握, 你會想更有把握, 於是洗埋佢...
多謝師兄回覆,一大舊錢是大概要預幾多到?因為他想問我借錢,但如果借少咗又怕唔夠,借多咗又怕他無力還,我暫時打算借30萬卑他,夠嗎?

引用:
原帖由 barre 於 2022-5-26 07:55 發表
對方企硬,當然起訴!
朋友如果系弱智,落口供仲好有型,又黑社會又一拳超人,好大鑊!
律師當然有用,但收費好海鮮價喎!
一般初犯,有悔意,有求情信,罰小小錢,守行為!
其實近豬者臭,真系多一個朋友唔多!
多謝師兄回覆,我呢個朋友衰衝動,年輕氣盛做事無考慮後果,而家釀成大錯,由細睇住他長大,又不忍心不聞不問,準備借30萬卑他請律師,請教師兄呢個銀碼夠嗎?如果要O.N.E 是否起碼要30萬律師費先得?

引用:
原帖由 京都花見 於 2022-5-26 11:40 發表

多謝師兄回覆,一大舊錢是大概要預幾多到?因為他想問我借錢,但如果借少咗又怕唔夠,借多咗又怕他無力還,我暫時打算借30萬卑他,夠嗎?
律師費夠, 如果賠償是另外一回事, 睇下咩計畫、點傾.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2022-5-26 11:53 發表

律師費夠, 如果賠償是另外一回事, 睇下咩計畫、點傾.
多謝師兄賜教!賠償?,姐系對方有機會提出賠償?個D 是否徇民事檢控?姐系我朋友除咗要面對刑事檢控之餘,未來仲有機會面對 對方提出的潛在民事索償?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]