• 瀏覽: 30,226
  • 回覆: 140
  • 追帖: 1
有朋友係疫情最初期個陣因為公司要裁員所以比人炒左,兩年幾黎都係做part time同埋靠屋企人比生活費佢
最近佢公司請返多啲人,佢竟然係自己send cv去公司到再interview返去做…
原來呢兩年幾時間冇搵第二份正職做就係為左等間公司再請人佢再返去做,但佢又冇諗過如果唔請返佢既話咁點算
佢有其他同事個陣都係比人炒,不過係舊公司問佢地要唔要返去做,但我朋友就係自己再interview咁返去做…
唔知咁樣待遇有冇唔同既呢,如果係我我唔會等間公司再請人個陣自己再返去in囉,咁晒自己時間

引用:
原帖由 蘋果茶葉 於 2022-5-27 12:13 發表
有朋友係疫情最初期個陣因為公司要裁員所以比人炒左,兩年幾黎都係做part time同埋靠屋企人比生活費佢
最近佢公司請返多啲人,佢竟然係自己send cv去公司到再interview返去做…
原來呢兩年幾時間冇搵第二份正職做就係為左等間公司再請人佢再返去做,但佢又冇諗過如果唔請返佢既話咁點算
佢有其他同事個陣都係比人炒,不過係舊公司問佢地要唔要返去做,但我朋友就係自己再interview咁返 ...
我就唔會返去做

引用:
佢有其他同事個陣都係比人炒,不過係舊公司問佢地要唔要返去做,但我朋友就係自己再interview咁返 ...
佢呢兩年幾搵唔搵到野做先?如果搵唔到就返去做,或者老細經過呢兩年幾覺得佢好。

引用:
原帖由 emma222 於 2022-5-27 12:22 發表

佢呢兩年幾搵唔搵到野做先?如果搵唔到就返去做,或者老細經過呢兩年幾覺得佢好。
佢係有心唔搵野做,就係為左等間公司再請人

引用:
原帖由 蘋果茶葉 於 2022-5-27 12:25 發表

佢係有心唔搵野做,就係為左等間公司再請人
佢咁鍾意間公司嘅?

會,點解唔會?

引用:
等2年都系為左今日

引用:
原帖由 emma222 於 2022-5-27 12:26 發表

佢咁鍾意間公司嘅?
我都唔知,理解唔到

引用:
原帖由 505249341 於 2022-5-27 12:41 發表

等2年都系為左今日
終於比佢等到!都應該要登佢開心既…

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2022-5-27 12:27 發表
會,點解唔會?
唔會覺得好怪咩?自己返去interview喎唔係公司問你要唔要返去做

引用:
原帖由 蘋果茶葉 於 2022-5-27 12:42 發表

我都唔知,理解唔到
咁佢依家返咗去做未?

如果你俾條女飛咗,
你會唔會為咗等佢而唔溝第二個,
直至佢再次單身,你又出現?
可能會,因為太愛佢,非卿不娶。
不過職場好現實,講錢唔講心。
就算講人際關係都唔係咁玩法。

如果呢兩年有揾過但揾唔到,
為錢放下尊嚴乜工都要apply下。
但如果一心一意等就傻豬豬囉,
仲俾人覺得佢喺第二度撈唔掂。
又如果有其他人被邀請回巢,
被邀者當然優先考慮啦,
佢嘅爭勝機會就大打折扣。

引用:
目標清色

你朋友係一條廢柴

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]