• 瀏覽: 45,577
  • 回覆: 260
  • 追帖: 1
+23

電影《壯志凌雲:獨行俠》(Top Gun: Maverick)上周在世界各地開畫,截至昨日(29日),全球票房達2.6億美元(約20億2800萬港元),創下湯告魯斯(Tom Cruise)個人最佳開畫票房紀錄,當中香港上映4天收近2300萬,成績相當理想。

相隔36年才推出續集,《壯志凌雲:獨行俠》並非只吸引老一輩觀眾入場,據統計數字顯示,北美地區入場觀眾中35歲以下的佔了45%,證明對年輕影迷有一定吸引力。排第二的是Marvel超級英雄電影《奇異博士2:失控多重宇宙》(Doctor Strange in the Multiverse of Madness),踏入上映第四周全球票房達8億7300萬美元(約68億港元),突破10億大關似乎有難度。

https://www.hk01.com/電影/775752/壯志凌雲-獨行俠-開畫首周大收20億港元-創湯告魯斯最佳成績

香港收過億不是問題

火一般的激情
滔滔不息因你起

當中一雙戀人
甘心給戀火灼死

櫈燈櫈….櫈燈燈

真係幾好睇
啲配樂全部好好聽
冇冷場

成套野最聰明
係一切
比簡單更簡單

大家吾係去睇戲
係享受左一次高速飛行體驗咁

又似打左盤Game咁

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-5-30 20:36 發表
成套野最聰明
係一切
比簡單更簡單

大家吾係去睇戲
係享受左一次高速飛行體驗咁

又似打左盤Game咁
你咁形容都相當之貼切,以往睇咗好多超級英雄戲,玩好多花臣,人物設定、畫面、特技,有咁犀利就玩到咁犀利,睇到好多人都離晒地,而家呢套戲我覺得就令我有落返地面,有好實在嘅感覺,好有人性,做到真正一個英雄出嚟,老湯堅持用實物實景係超級啱嘅。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

引用:
原帖由 pgs1301 於 2022-5-30 20:53 發表

你咁形容都相當之貼切,以往睇咗好多超級英雄戲,玩好多花臣,人物設定、畫面、特技,有咁犀利就玩到咁犀利,睇到好多人都離晒地,而家呢套戲我覺得就令我有落返地面,有好實在嘅感覺,好有人性,做到真正一個英雄出嚟,老湯堅持用實物實景係超級啱嘅。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
好多野想講
但太多就變劇透

總之
條仔吾妳去imax戲院睇
飛左佢

期待嗰件外套遲啲市面有得賣。

引用:
原帖由 得閒看看 於 2022-5-30 21:41 發表
期待嗰件外套遲啲市面有得賣。
以前有期係流行過

引用:
原帖由 deerubber 於 2022-5-30 20:12 發表
櫈燈櫈….櫈燈燈
https://youtu.be/XKTYPGouEtU Top Gun 2版

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-5-30 20:58 發表

好多野想講
但太多就變劇透

總之
條仔吾妳去imax戲院睇
飛左佢
唔睇戲啫,唔駛飛咗人哋咁嚴重,至多嬲吓佢就算😂😂😂

已睇咗兩次都係响IMAX, 呢套戲一定要响 IMAX 睇。

如果唔係因為疫情,套戲晨早巳經上左畫唔駛等到依家。就黎連Mission Impossible都排緊隊上啦又係阿湯哥世界

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]