• 瀏覽: 4,118
  • 回覆: 16
上年我只係做左3個月part time 需唔需要報稅架?

法律上, 所有打工的收入都要報.

實際上, 你公司有冇報? 有就跟, 冇就自行決定.

我唔清楚你3個月有幾多收入.  如果收入不高, 不用交稅, 稅局未必寄俾你.
換言之, 如果收入不高, 稅局有寄俾你, 你就報.
稅局無寄信俾你, 可以唔駛理住.

公司有幫你報你就有機會要跟住報
收到稅單就報,無就唔理住

報係一定要報,要唔要交稅竟你另一個問題啦。
如果收到個綠色信封,咪填返比佢。

借post一問,我自己做過兩份工,第一份飲食業做左8個月之後冇做,所以冇收過綠色報稅表,第二份工做sale做左五年,直至舊年三月離職,除左頭一年報稅表由公司派落鋪頭畀員工之外,之後既時間都改做屋企地址接收,舊年三月離職之後,公司有將報稅資料寄黎屋企畀我舊年6月報稅,不過之後由舊年去到現家都係無業,但係今日收到報稅表,想問下大家,係咪照填個人資料父母免稅額呢d就得,工作職位同薪金個部份填無業就可以嗎?thx

引用:
原帖由 上官雁 於 2022-6-2 18:55 發表
借post一問,我自己做過兩份工,第一份飲食業做左8個月之後冇做,所以冇收過綠色報稅表,第二份工做sale做左五年,直至舊年三月離職,除左頭一年報稅表由公司派落鋪頭畀員工之外,之後既時間都改做屋企地址接收,舊年三月離職之後,公司有將報稅資料寄黎屋企畀我舊年6月報稅,不過之後由舊年去到現家都係無業,但係今日收到報稅表,想問下大家,係咪照填個人資料父母免稅額呢d就得,工作職位同薪金個部份填無業就可以嗎 ...

父母免稅額報吾報都無問題
因你吾使交稅

引用:
原帖由 505249341 於 2022-6-2 19:28 發表

父母免稅額報吾報都無問題
因你吾使交稅
明白,唔該晒你

你能忌

如果入息過咗個人免稅額,要主動通知稅局。如果唔過,就唔洗通知,但稅局有寄就照填。如果上年有交稅,即係有俾埋預繳,而今年收入又好少既,就可能會有退稅。

一般都唔使報, 除非超過免稅額, 或僱主幫你報左

當你單身............如果D 糧加埋超過個人免稅額, 遲早都要報..........

引用:
原帖由 上官雁 於 2022-6-2 18:55 發表
借post一問,我自己做過兩份工,第一份飲食業做左8個月之後冇做,所以冇收過綠色報稅表,第二份工做sale做左五年,直至舊年三月離職,除左頭一年報稅表由公司派落鋪頭畀員工之外,之後既時間都改做屋企地址接收,舊年三月離職之後,公司有將報稅資料寄黎屋企畀我舊年6月報稅,不過之後由舊年去到現家都係無業,但係今日收到報稅表,想問下大家,係咪照填個人資料父母免稅額呢d就得,工作職位同薪金個部份填無業就可以嗎 ...
其實要做幾耐先會收到稅單 我個侄女一直冇收到稅單

引用:
原帖由 上官雁 於 2022-6-2 19:33 發表

明白,唔該晒你
沒有僱主報收入
我細弟工作二年再報中六入大學
五年後稅局才要他報回

引用:
原帖由 mich3113 於 2022-6-8 12:16 發表

其實要做幾耐先會收到稅單 我個侄女一直冇收到稅單
正常5,6月收到
收吾到可打去稅局問問

引用:
原帖由 007star 於 2022-6-8 14:16 發表

沒有僱主報收入
我細弟工作二年再報中六入大學
五年後稅局才要他報回
其實係咪可以理解為,曾經報過稅既話,唔理之後有冇工作,每年都一定會收到綠色報稅表嗎?因為今次情況係一年沒有工作,以為不用報稅,但係當仍然收到報稅表個陣,即刻有d錯愕

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]