• 瀏覽: 24,340
  • 回覆: 34
  • 追帖: 1
大家好啊!小妹四十先開始接觸鋼琴,之前從沒有音樂底但又被鋼琴深深吸引著,經過認真考慮下終於的起心肝去揾老師學。頭兩個月我是去上水一個琴室租8-9pm放工去練琴,之後儲夠錢就買了人生第一部數碼鋼琴Yamaha CLP785 轉眼間就半年了,現在用緊Faber Piano Adventures Level 3A Lesson Book,由最初的雙手完全不協調,完全不識譜到現在可以兩手並彈簡單樂曲,覺得很神奇啊!小妹在此做一個記錄,拋磚引玉,希望多些志同道合的鋼琴愛好者一起討論,分享學習鋼琴的心得和喜悅。

42,男,電子琴+FLOWKEY自學左兩星期,而家開始練HANON打穩啲根基先.

引用:
原帖由 marcowing 於 2022-6-8 14:24 發表
42,男,電子琴+FLOWKEY自學左兩星期,而家開始練HANON打穩啲根基先.
好厲害啊HANON,你彈到練習幾啊?我老師有同我提過,我遲d都會開始練。

GOOD 吖. 音樂陶冶性情. 諗住目標係乜??

引用:
原帖由 人弓火木 於 2022-6-8 15:09 發表
GOOD 吖. 音樂陶冶性情. 諗住目標係乜??
我好喜歡聼古典鋼琴音樂,短期目標係彈到Mozart Piano Sonata No.16 K.545同Rondo Alla Turca

好好聽的. 有志者事竟成, 加油.

好啊,老師今日讚我終於處理好彈scales arpeggio的問題,好鼓舞。

每日玩半個鐘HANON左右,目標就係練好啲手指先.
YOUTUBE有教學,可以自己練都唔係好難.
又要學樂理,睇譜,好忙.本身時間都唔多.

引用:
原帖由 marcowing 於 2022-6-10 17:39 發表
每日玩半個鐘HANON左右,目標就係練好啲手指先.
YOUTUBE有教學,可以自己練都唔係好難.
又要學樂理,睇譜,好忙.本身時間都唔多.
我都想玩下HANON,暫時第一個練習都覺得不太行

引用:
原帖由 marcowing 於 2022-6-8 14:24 發表
Hanon 是黃色個本嗎?

引用:
原帖由 morriganchan 於 2022-6-12 08:13 發表

Hanon 是黃色個本嗎?
我買的是Kindle電子書,鋼琴做封面的,書目是"Hanon - The Virtuoso Pianist in 60 Exercises - Complete: Piano Technique (Revised Edition) by Hanon, Charles-Louis"

我買左個琴跟住用FLOWKEY玩佢個教學,彈到和弦覺得卡關,四五指力量同活動能力都唔得.
揾資料話用HANON練手指,的確係好左,暫時都係玩一至五,每日半小時.
尋日買左蟲蟲鋼琴APPS $488,開始玩BEYER加HANON.個APPS有好多教學書都有.基本上都齊晒,都幾抵玩.

引用:
原帖由 marcowing 於 2022-6-16 10:33 發表
我買左個琴跟住用FLOWKEY玩佢個教學,彈到和弦覺得卡關,四五指力量同活動能力都唔得.
揾資料話用HANON練手指,的確係好左,暫時都係玩一至五,每日半小時.
尋日買左蟲蟲鋼琴APPS $488,開始玩BEYER加HANON.個APPS有好多教學書都有.基本上都齊晒,都幾抵玩.
蟲蟲鋼琴係每月比錢?

以前我玩鋼琴。Hanon 有練,但覺得太悶 之後冇練。我就喜歡練 A dozen a day。
依家冇玩了。

四百幾蚊五年好抵玩,教學多,乜譜都齊.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]