• 瀏覽: 11,681
  • 回覆: 196
  • 追帖: 2
想問求情信係幾時準備?係唔係可以係上庭之前比法庭/法官?本人超市盜竊初犯,因為工作關係不能留案底,有冇機會可以解決?擔心到唔敢同老公講…好大壓力,已即時承認錯誤,沒有付款而取去價值一百一十元,尋日紅雨期間心急要接女,冇check單就走,係個人責任有失…

求情信可以係提堂時交俾法官, 或由律師交俾法官
要係開庭前準備
係唔係可以係上庭之前比法庭/法官 ->  可以, 但你認左罪?打算認罪
你呢個case 係開庭果日8:30 去搵當值律師同控方試下申請 ONE , 如果申請成功就唔駛俾信,如果控方拒絕, 睇下當值律師幫唔幫你申請押後再出信俾 DOJ
要知道求情信係求情用, 即係你已經承認控罪, 用黎睇下可唔可以減輕刑罰, 但唔會令到你冇案底
同埋大多數求情信都係差唔多理由

引用:
原帖由 simonstars 於 2022-6-9 11:41 發表
求情信可以係提堂時交俾法官, 或由律師交俾法官
要係開庭前準備
係唔係可以係上庭之前比法庭/法官 ->  可以, 但你認左罪?打算認罪
你呢個case 係開庭果日8:30 去搵當值律師同控方試下申請 ONE , 如果申請成功就唔駛俾信,如果控方拒絕, 睇下當值律師幫唔幫你申請押後再出信俾 DOJ
要知道求情信係求情用, 即係你已經承認控罪, 用黎睇下可唔可以減輕刑罰, 但唔會令到你冇案底
...
感謝你回覆,咩係ONE 同OBJ?
我認咗罪就一定有案底?

引用:
原帖由 超貪心 於 2022-6-9 11:59 發表

感謝你回覆,咩係ONE 同OBJ?
我認咗罪就一定有案底?
ONE= 控方免提證供起訴(“Offering No Evidence”)
DOJ= Department of Justice

我份工真係好需要冇案底先可以做,冇有方法可以大機會ONE?真心悔改知係冇籍口犯法

以你單case 睇, 假設你唔係存心去偷, 偷既金額唔大 ( 基本講緊100 蚊內, 但110 都叫係差唔多 ), 你以往又冇任何刑事記錄, 再者同意控方案情既話, 申請成功既機會其實好大 (除非有証據顯示你係有預謀去偷 )

上庭前揾當值律師口頭申請先, 佢都會了解一下你有乜理由, 再幫你同控方申請, 好快知結果, 如果檢控主任唔同意, 你再向當值律師問下佢可唔可以幫你寫信要求ONE

認咗罪就一定有案底?--> 呢個當然

引用:
原帖由 simonstars 於 2022-6-9 13:59 發表
以你單case 睇, 假設你唔係存心去偷, 偷既金額唔大 ( 基本講緊100 蚊內, 但110 都叫係差唔多 ), 你以往又冇任何刑事記錄, 再者同意控方案情既話, 申請成功既機會其實好大 (除非有証據顯示你係有預謀去偷 )

上庭前揾當值律師口頭申請先, 佢都會了解一下你有乜理由, 再幫你同控方申請, 好快知結果, 如果檢控主任唔同意, 你再向當值律師問下佢可唔可以幫你寫信要求ONE
...
認左都有機會申請到不提證供起訴的

樓主件數多唔多? 太多都會難D做到不提證供起訴

認咗罪就一定有案底?--> 呢個當然 (補充返, 我係指上到庭個法官問你認唔認罪個陣, 而唔係你落口供個陣)

引用:
原帖由 pray_to_god 於 2022-6-9 14:12 發表

認左都有機會申請到不提證供起訴的

樓主件數多唔多? 太多都會難D做到不提證供起訴
多謝你回覆,一件,買餸全部都係餸菜自己食

引用:
原帖由 simonstars 於 2022-6-9 14:14 發表
認咗罪就一定有案底?--> 呢個當然 (補充返, 我係指上到庭個法官問你認唔認罪個陣, 而唔係你落口供個陣)
多謝您明白了,我未上庭。
經理聲稱我成都係咁,但我大部份時間都係佢幫手我整,又幾次我唔記得過yuu都係佢幫手,不過自助機真係好易中招,我盡可量用人手但實在太多人

引用:
原帖由 超貪心 於 2022-6-9 14:21 發表

多謝您明白了,我未上庭。
經理聲稱我成都係咁,但我大部份時間都係佢幫手我整,又幾次我唔記得過yuu都係佢幫手,不過自助機真係好易中招,我盡可量用人手但實在太多人
佢認得你?

引用:
原帖由 連續進擊的更新 於 2022-6-9 22:14 發表

佢認得你?
因為我日日都去買餸,唔係排隊多人都唔想去自助機,有次我買完野返到屋企,check 單先知有兩條魚未比錢,即刻走返去自助機再比返錢。

引用:
原帖由 超貪心 於 2022-6-9 22:29 發表

因為我日日都去買餸,唔係排隊多人都唔想去自助機,有次我買完野返到屋企,check 單先知有兩條魚未比錢,即刻走返去自助機再比返錢。
咁佢都仲唔信你係唔小心?

引用:
原帖由 連續進擊的更新 於 2022-6-9 22:35 發表

咁佢都仲唔信你係唔小心?
有時買開野成日聽見佢係度口噏噏咁,一時間話下呢個話下個個,次次退貨佢一起攞完件貨就揈吓隻手好似趕烏蠅咁,當日我比錢果陣就係同佢講過尋日買2pack蛋有4隻變黑,佢直頭閃咗去。初時有啲嬲不過最終當佢聽唔到就算,點知自己會比漏錢,基本上我每日都買野,第一因為佢有啲嘢平過出面,第二我有大量現金卷,不過佢間野成日排長龍⋯⋯個經理一到咁上下成日都逼人用自助,我有幾次想用排隊佢話你咪又唔係比現金

咁算啦,其實現階段都唔洗個經理,祝順利

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]