• 瀏覽: 35,634
  • 回覆: 68
  • 追帖: 5
+2
想問問申請左上年公務員公屋,如果今年派吾到屋,會唔會之後幾年先派到屋?

最快申請後年半先有消息,(新樓會快知D),未有消息就出年繼續申請。

引用:
原帖由 buslover123 於 2022-6-11 10:36 發表
想問問申請左上年公務員公屋,如果今年派吾到屋,會唔會之後幾年先派到屋?
年資…唔夠人地耐,年年申請都未必一必有屋派!

派屋…除咗年資外,仲要睇人數/新舊/區域等等。

所以…有人可以年資較短,一樣可以派到屋就係咁原因喇~

我識有人前幾年申請,今年先派屋,點解會咁🤔

引用:
原帖由 buslover123 於 2022-6-11 16:27 發表
我識有人前幾年申請,今年先派屋,點解會咁🤔
年資,人數,新舊,選區…

等36年

引用:
原帖由 maksiusang 於 2022-6-11 12:40 發表
最快申請後年半先有消息,(新樓會快知D),未有消息就出年繼續申請。
唔係每年11月左右申請咩?

大約7年上樓

引用:
原帖由 maksiusang 於 11/6/2022 12:40 發表
正確,每年都要申請,例如上年申請東涌都派晒,今年皇后山唔洗再申請咩?

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2022-6-11 19:12 發表

年資,人數,新舊,選區…
2人申請(結婚)機會是否大過1人?

引用:
原帖由 shairkevin 於 2022-6-12 08:18 發表

2人申請(結婚)機會是否大過1人?
一人?

冇35+以上年資不用想!

引用:
原帖由 maksiusang 於 2022-6-11 12:40 發表
今年…有同事十年年資,兩夫妻同為公務員,第一次申請即中二至三人皇后山新樓!

引用:
原帖由 toutou610 於 2022-6-11 22:54 發表

正確,每年都要申請,例如上年申請東涌都派晒,今年皇后山唔洗再申請咩?
系呀,每年11月接受申請,1月到截止。集齊申請表之后排次序又要check文件,之后逐個逐個call去睇單位,每人可以睇三次,新屋就比較快嘅,(我15年申請,派新樓,等了年半,算好快)申因為申請人大多數都會要。舊樓由申請到通知失敗啊,起碼三年先通知。

如果準備結婚,想申請2人單位,請問:
1,申請時,要否交結婚證明書
2,另一半現時住公屋(租),可否申請2人單位

引用:
原帖由 shairkevin 於 2022-6-12 23:22 發表
如果準備結婚,想申請2人單位,請問:
1,申請時,要否交結婚證明書
2,另一半現時住公屋(租),可否申請2人單位
1. 必須要有結婚證書。
2. 可以,但另一半不能是公屋戶主,及必須於派屋後60天內完成除名手續。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]