• 瀏覽: 3,200
  • 回覆: 18
1. 約30幾年前在地鐵打交,上過法庭,咁樣會否有案底?
2.另外一次10年8年前左右,在診所同人嘈,雙方都冇郁手.其間有人報警,之後去咗差館,
交底3,兩百蚊,隔段時間報到一次,兩次之後畀返錢我.

就呢兩單野,算唔算有刑事紀錄,有冇案底?

如果你30幾年前上庭,響法官面前講過認罪或者法官判過你罪成,就會有案底
如果最尾係罪名不成立或者撤控,就冇案底,不過就算成立,只要冇多過3個月監禁,3年後案底就失去時效
真係唔肯定嘅,去灣仔警察總部可以check自己有冇案底

而下面嗰單連庭都冇上過嘅,就當然冇案底

引用:
原帖由 ha8203 於 18-6-2022 11:11 發表
如果你30幾年前上庭,響法官面前講過認罪或者法官判過你罪成,就會有案底
如果最尾係罪名不成立或者撤控,就冇案底,不過就算成立,只要冇多過3個月監禁,3年後案底就失去時效

雙方都係話當時一時衝動.咁係咪算有認罪? 但冇坐過監.判乜同有冇罰款之類都冇上心,完全唔記得.
只係閒時諗起,都唔知自己係咪良民.
到警總check有冇案底,可以問埋當時告我什麼罪,同判詞講乜野嘛?

引用:
原帖由 ha8203 於 2022-6-18 11:11 發表

"只要冇多過3個月監禁,3年後案底就失去時效"

好像不對  在香港
罪名成立而沒有監禁
判社會服務令 罰款 也會有記錄

引用:
原帖由 東門吹風 於 2022-6-18 09:50 發表
2.另外一次10年8年前左右,在診所同人嘈,雙方都冇郁手.其間有人報警,之後去咗差館,

第二單肯定無,第一單你給的資料不足

其實如果你唔係移民,或申請政府工,有無案底影響不大。事過境遷,放下吧!

有無案底,取決於在法庭定罪,而罪行又是可紀錄罪行,就有案底,如有坐監就任何罪都有案底,包括緩刑

可紀錄罪行的列表在保安局網頁有得睇

引用:
原帖由 高速嘈吵地百合 於 2022-6-18 12:49 發表

"只要冇多過3個月監禁,3年後案底就失去時效"

好像不對  在香港
罪名成立而沒有監禁
判社會服務令 罰款 也會有記錄
我係話「失去時效」(罪犯自新條例嘅用字)
唔係話冇咗個案底記錄,

申請良民證一樣會有條案底寫出嚟,
不過後面會括住(失去時效)

引用:
原帖由 東門吹風 於 2022-6-18 09:50 發表

你是否當事人?當事人唔會唔知道。

想清楚知道,可去警總14樓申請「無犯罪記錄證明書」

唔直接問警察,上黎問網友,把鬼咩

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 19-6-2022 02:10 發表

第二單肯定無,第一單你給的資料不足

其實如果你唔係移民,或申請政府工,有無案底影響不大。事過境遷,放下吧!
第一單印象無糊,起訴什麼罪名,公眾地方打交定係乜野都記唔起.只係記得我同對方都係講咗:當時係一時衝動,希望法官大人輕判之類的說話.有冇罰款要守行為,眞係無法記起.
如果想知道,去灣仔警總問番是否會答我?本人帶埋身分証去問就得?

引用:
原帖由 gerson161 於 19-6-2022 16:12 發表
無犯罪記錄證明書,內裡係咪有當時案情,和判詞的陳述?

引用:
原帖由 gerson161 於 2022-6-19 16:12 發表
你以為隨便可以申請?俾錢就得?

搵律師攪就得,使多聲少錢囉。

引用:
原帖由 東門吹風 於 2022-6-22 14:33 發表

第一單印象無糊,起訴什麼罪名,公眾地方打交定係乜野都記唔起.只係記得我同對方都係講咗:當時係一時衝動,希望法官大人輕判之類的說話.有冇罰款要守行為,眞係無法記起.
如果想知道,去灣仔警總問番是否會答我?本人帶埋身分証去問就得?
你話呢?咁醫署咪要請一隊人答市民查詢?

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 19-6-2022 02:14 發表
有無案底,取決於在法庭定罪,而罪行又是可紀錄罪行,就有案底,如有坐監就任何罪都有案底,包括緩刑

可紀錄罪行的列表在保安局網頁有得睇
保安局網頁揾唔到.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]