• 瀏覽: 8,473
  • 回覆: 35
現今好似迪布尼和柏迪都開始轉型

可能現代足球注重體能多過技術,樣樣數據分析,數據唔達標就out。尤其是玩逼搶球隊,講求效率。

其實踢呢個位,要有大局觀,又要有一定傳球能力,所以唔係咁多。派路叫做防中,但後來正名為中中場,因為AC意大利都拍加度素做防中,所以派路威力大增。

當美斯都叫派牌球員時就知呢個位越做越濫

而家個踢法一模一樣,快速跑落底線將個波射埋中間睇邊個撞入

引用:
原帖由 wsvchuen 於 2022-6-20 00:21 發表
而家個踢法一模一樣,快速跑落底線將個波射埋中間睇邊個撞入
所以近年睇波真係好撚悶

引用:
原帖由 山中遠方的牛 於 2022-6-20 00:54 發表

所以近年睇波真係好撚悶
舊時幾十年前

傳統英式踢法

睇到悶

引用:
原帖由 Pok2002 於 2022-6-20 06:30 發表
你真係唔識波,現今足球戰術改進左,講求中前場有效逼搶同攻防快速節奏轉換,好似施丹,派路呢d無速度唔逼搶既古典10號已經被淘汰,你睇詹士洛迪古斯就知
你就真係唔識波,派路一開始踢前鋒,去到國米踢攻中,ac前期踢中場中,後期+祖記時期踢regista,即係派路出名以黎都唔係以一個傳統10號黎定位。
派路踢祖記時每場平均跑動10公里,最高一場好似12定唔知13公里。當年祖記出晒名攻守轉換快。

J洛亦唔係傳統10號球員,佢一開始係踢翼,絕對唔係你所講嘅冇速度唔逼搶,而且用傳統10黎計佢護球能考係好差。

你引用嘅例子同現實好似有些少出入。

引用:
原帖由 Tony_820325 於 2022-6-20 00:05 發表
當美斯都叫派牌球員時就知呢個位越做越濫
唔通朗朗係

lee個位ㄧ直係球証做

有時所謂慢,就係冷靜嘅一部份,亦係為左,控制節奏,同扯散對方防線。呢場對德國,派路攞住個波,牽動住4個德國球員去搶波,扯散曬條防線,睇通睇透,先交。原本有兩個德國球員在格羅素附近,但比派路扯左出來,一個直傳,格羅素輕鬆射入,因為啲防守球員比派路帶走左。
今年歐聯決賽,皇馬中場又係呢種方法踢,利記被比下去。

https://youtu.be/cRgUb3S9Yjk

因為呢類球員要搵另一個球員幫佢做「髒活」,變相中埸少咗人防守

引用:
原帖由 Pok2002 於 2022-6-20 06:30 AM 發表
你真係唔識波,現今足球戰術改進左,講求中前場有效逼搶同攻防快速節奏轉換,好似施丹,派路呢d無速度唔逼搶既古典10號已經被淘汰,你睇詹士洛迪古斯就知
施丹同派路已經屬於轉咗型嘅古典10號
前者多咗護球、對抗、突前
後者索性墮後,遠離對方防守球員

真正成日講嘅古典10號
最近而又最出名果個應該係列基美

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]