• 瀏覽: 44,166
  • 回覆: 157
本主題由 一世英明英世一 於 2022-6-24 12:35 使用 提升卡 道具
話說上個月想轉工,咁咪apply 咗份production house 嘅media officer。
宜家見工都用zoom interview,其實都無咩問題,但佢話唔知佢幾點得閒,叫我係1點至4點期間係zoom waiting chat room等佢,已經覺得佢好大排,(心諗:約人interview連時間都confirm唔到人,個HR都好無誠意),等到2點半都唔係太想等,去到2點9到,佢終於online。
一開cam,哇,係到食緊橙,(心諗:咁串呀!),然後叫我介紹自己,行禮如儀嘅程序。最後,個老細仲好串話:「你咁高學歷我哋公司請唔起你,唔明你讀咁多書就interview嚟做咩?」。個刻好想即刻quit個meeting。
大佬呀!見個工姐都唔洗咁串呀?
唔知其他人有冇咁嘅經歷呢?

引用:
原帖由 一世英明英世一 於 2022-6-20 11:48 發表
話說上個月想轉工,咁咪apply 咗份production house 嘅media officer。
宜家見工都用zoom interview,其實都無咩問題,但佢話唔知佢幾點得閒,叫我係1點至4點期間係zoom waiting chat room等佢,已經覺得佢好大排,(心諗:約人interview連時間都confirm唔到人,個HR都好無誠意),等到2點半都唔係太想等,去到2點 ...
佢條賓周生響額頭度🙄……
搵過份啦!
做人行緊運咪做人老細囖!無運行嘅時候雖然命都無……

可以食埋一份

大把啦 

我早幾日試過 , 個 HR 一眼都無望過個 cam。

有問我有乜優點 (強項) , 然後我講左一個 , 停一停諗住佢會繼續問 , 點知佢所有回答都係唔會 follow up 既 , 好似抄功課咁抄底 , 然後就話有消息再搵我。

引用:
原帖由 Garozzo 於 2022-6-21 11:34 發表
我早幾日試過 , 個 HR 一眼都無望過個 cam。

有問我有乜優點 (強項) , 然後我講左一個 , 停一停諗住佢會繼續問 , 點知佢所有回答都係唔會 follow up 既 , 好似抄功課咁抄底 , 然後就話有消息再搵我。
其實都好無禮貌

引用:
原帖由 渾愛的你 於 2022-6-20 20:59 發表
故意既,考你EQ。
都無理由唔比確實時間人interview呀
你嘅係時間
我嘅就唔係時間?

引用:
原帖由 一世英明英世一 於 2022-6-21 12:16 發表

其實都好無禮貌
算啦~
可能佢覺得我唔合適 , 咁明顥比我知道 , 都係好事來既。
方式就不能強求咁多了 ~

引用:
原帖由 一世英明英世一 於 2022-6-21 12:17 發表

都無理由唔比確實時間人interview呀
你嘅係時間
我嘅就唔係時間?
唔好介意啦 ~
有些人在 comfort zone 太耐 , 會有架子 , 佢都未必想的 ~

引用:
原帖由 Garozzo 於 2022-6-21 14:10 發表

算啦~
可能佢覺得我唔合適 , 咁明顥比我知道 , 都係好事來既。
方式就不能強求咁多了 ~
咁問少啲嘢快快脆脆完咗佢都好

引用:
原帖由 一世英明英世一 於 2022-6-20 11:48 發表
宜家見工都用zoom interview,其實都無咩問題,但佢話唔知佢幾點得閒,叫我係1點至4點期間係zoom waiting chat room等佢,已經覺得佢好大排,(心諗:約人interview連時間都confirm唔到人,個HR都好無誠意),等到2點半都唔係太想等,去到2點 ...
人家咁忙都抽空見你仲想點

你比多粒杏仁佢

等3個鐘已經可以唔in啦

引用:
垃圾老板,請都勿入去做!!!,心理變態架!只會玩謝你。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]