• 瀏覽: 13,145
  • 回覆: 62
  • 追帖: 4
+2
想買蒸焗爐,但驚d蒸氣蒸到個廚房濕晒。其實蒸野可以用明火蒸都得。
一家三口,屋企唔係經常煮野食。
倒不如買個烤焗爐仲好價錢仲平打埋無蒸焗爐咁麻煩
大家點睇?

引用:
原帖由 大能穫 於 2022-6-21 12:30 發表
想買蒸焗爐,但驚d蒸氣蒸到個廚房濕晒。其實蒸野可以用明火蒸都得。
大家點睇?
可以用大能穫嚟蒸

引用:
原帖由 催銷技工 於 2022-6-21 12:33 發表

可以用大能穫嚟蒸
我都咁諗,蒸唔多野的話用大能鑊就攪掂,不需買蒸焗爐,因為我見d人用蒸焗爐好易壞

引用:
原帖由 大能穫 於 2022-6-21 12:36 發表

我都咁諗,蒸唔多野的話用大能鑊就攪掂,不需買蒸焗爐,因為我見d人用蒸焗爐好易壞
用大能鑊放多幾個大蒸籠蒸多多都得,要襟用別無他選,一世唔壞

引用:
大家點睇?
蒸焗爐非常方便、好用,用過真係返唔到轉頭。

蒸爐最緊要注意排氣,如果廚櫃過低的話蒸氣會損害木板,我就用一片軟身膠板將蒸氣引出櫃外。

蒸焗爐真心好用 可以焗到蛋糕 之前屋企個微波爐雖然有烤焗功能 不過都比唔上 
蒸焗爐又有埋微波爐function 你可以買sharp個部 性價比高

我間唔中都會用蒸焗爐蒸嘢,除咗開門嗰陣,用緊時真係唔多覺有蒸氣走出黎

引用:
原帖由 催銷技工 於 2022-6-21 12:33 發表

可以用大能穫嚟蒸
大穫嚟蒸整到個kitchen 好熱

引用:
原帖由 christ201430 於 2022-6-21 18:29 發表

大穫嚟蒸整到個kitchen 好熱
這個當然啦有名你叫大能穫!

引用:
大家點睇?
蒸唔蒸,焗唔焗,要睇種族文化。
你唔講,好難答。

例如鄉土既 Yoruba約魯巴放族人,身高over 6呎,一夫多妻制,老婆煮飯,老公煮飯都會係被恥笑

好簡單,有閒錢咪買黎試下囉
要左度右度就唔好攪咁多啦

蒸焗爐

蒸焗爐最重要係唔駛睇火

我反而想買蒸焗爐

蒸焗爐好方便,蒸餸又得,焗雞又得,有時開爐蒸肉餅、蒸條魚,開鑊炒個菜,二十分鐘就開到飯。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]