• 瀏覽: 22,856
  • 回覆: 77
利申:冇歧視成份,純粹想問下為人父母嘅大家如果自己仔女係咁會點處理

馬斯克大仔表明要同馬斯克斷絕關係,申請改名跟阿媽姓同埋改性別,話唔想同馬斯克有任何關係

做有錢佬個仔係咪好大壓力?所以連個姓氏都唔要?如果我第時有仔女咁樣講,我會覺得好傷心先,不過佢成年之後做嘅決定父母仲有冇權干預佢?
做父母嘅話係咪希望仔女唔後悔,又過得開心就得?

首先係檢討自己喺佢成長過程做錯咗啲乜!

引用:
原帖由 東風 於 22-6-2022 12:21 發表
如果指馬斯克,我估罄竹難書喎
我懷疑佢個仔係憎佢憎到連性別都唔想同佢一樣

可能細個時候嘅陰影,佢老豆係咪對佢做過啲奇怪嘅事令佢覺得自己係女仔

當生少個

多個女都好呀

引用:
原帖由 無心睡眠 於 2022-6-22 11:34 發表
利申:冇歧視成份,純粹想問下為人父母嘅大家如果自己仔女係咁會點處理

馬斯克大仔表明要同馬斯克斷絕關係,申請改名跟阿媽姓同埋改性別,話唔想同馬斯克有任何關係

做有錢佬個仔係咪好大壓力?所以連個姓氏都唔要?如果我第時有仔女咁樣講,我會覺得好傷心先,不過佢成年之後做嘅決定父母仲有冇權干預佢?
做父母嘅話係咪希望仔女唔後悔,又過得開心就得?
佢好似係猶太人,猶太好似係母系社會,所以跟邊個姓,可能未必同我地中國人思想方式。
同上,性別正確,係美國好似係禁忌,唔係我地中國人,男性,女性,基佬,基婆,人妖等。
總結,美式教育問題,用中國人思考係了解唔到,因為美國係意式流,當你下結論就已經係錯或者犯法。

由鳩佢

鬼佬

賣左佢88蚊88斤黃金

引用:
原帖由 東風 於 2022-6-22 12:21 發表
馬斯克可能錯過左個仔好多重要嘅成長階段

引用:
原帖由 s336990_1 於 2022-6-22 12:27 發表

如果指馬斯克,我估罄竹難書喎
我懷疑佢個仔係憎佢憎到連性別都唔想同佢一樣
性別就難講啲,不過要求跟阿媽姓就睇得出佢個仔好憎馬斯克囉

引用:
原帖由 虎門叮噹 於 2022-6-22 12:33 發表
可能細個時候嘅陰影,佢老豆係咪對佢做過啲奇怪嘅事令佢覺得自己係女仔
定係細個唔畀佢扮女仔?

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-6-22 14:31 發表
當生少個
冇咗個仔多咗個女

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2022-6-22 14:53 發表
由鳩佢
養咗咁多年可以話由佢就由佢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]