• 瀏覽: 10,378
  • 回覆: 26
  • 追帖: 1
想問問同一個職位考到另一個政府部門
如果最後去到新部門唔啱系咪可以返轉頭?

引用:
原帖由 要是你一個人 於 2022-6-22 14:17 發表
想問問同一個職位考到另一個政府部門
如果最後去到新部門唔啱系咪可以返轉頭?
only if you are permanent cs and work at new post within on trial period,  u may revert to last post

引用:
原帖由 billyfung11 於 2022-6-22 14:43 發表

only if you are permanent cs and work at new post within on trial period,  u may revert to last post
已經做了6年公務員,想問轉了新部門之後如果唔啱想轉返舊部門係咪一個月內?

可以退回

引用:
原帖由 要是你一個人 於 2022-6-22 14:50 發表

已經做了6年公務員,想問轉了新部門之後如果唔啱想轉返舊部門係咪一個月內?
呢個可以

引用:
原帖由 要是你一個人 於 2022-6-22 14:50 發表

on trial period usually from 0.5 year to 1.5 years

引用:

一年吧

引用:
原帖由 中秋Cute富豪 於 2022-6-22 21:46 發表

一年吧
咁舊部門佢會留我個位一年都唔加返人?

引用:
原帖由 要是你一個人 於 2022-6-22 21:48 發表

咁舊部門佢會留我個位一年都唔加返人?
同職位同部門,留位,但不保證原位

做左6年唔代表過bar,有人8年都未過bar,成日考工轉來轉去。

只要你已過probation bar,考到另一職系轉職,在試任期內(一般為一至三年),可以申請revert 回去原本職級。

引用:
原帖由 Flowervsbee 於 2022-6-22 22:21 發表
做左6年唔代表過bar,有人8年都未過bar,成日考工轉來轉去。

只要你已過probation bar,考到另一職系轉職,在試任期內(一般為一至三年),可以申請revert 回去原本職級。
8年未過bar?人才

引用:
原帖由 jim_jim_s 於 2022-6-23 15:34 發表

8年未過bar?人才
點為之唔過bar?
寫衰你評核

引用:
原帖由 要是你一個人 於 2022-6-23 15:37 發表

點為之唔過bar?
寫衰你評核
上面咪講左因為轉工咯

引用:
原帖由 jim_jim_s 於 2022-6-23 15:47 發表

上面咪講左因為轉工咯
唔該師兄

咁緊係做夠3年先再考另一份啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]