• 瀏覽: 3,493
  • 回覆: 23
討論騎單車人士配戴頭盔事項。有議員關注單車交通意外數目及政府會否立法規管騎單車人士佩戴頭盔,亦有議員關注單車發牌制度。

議員林哲玄認為,現時單車意外增多,關注單車交通意外數目以及政府就立法規管騎單車人士佩戴頭盔的取向。運輸及房屋局局長陳帆回應指,近年與單車有關的意外有上升趨勢,由2019年的1,738宗上升至2021年的2,994宗。他表示,運輸部門正檢視,騎單車人士佩戴頭盔的要求,應否強制、地點和年齡等為考慮因素,並於今年4至5月期間諮詢單車會、共享單車和外賣營運商,現正整理和分析意見,計劃下月提交交通事務委員會。

議員管浩嗚則關注當局會否考慮單車發牌制度。陳帆回覆指,現時單車發牌制度有難度,現在香港買賣單車,沒有註冊制度,暫時未能掌握。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220622/mobile/bkn-20220622130554872-0622_00822_001.html

立法佩戴頭盔係好事!

咁鬼熱要戴頭盔.....

引用:
原帖由 揚州炒旦 於 2022-6-22 18:24 發表
一唔小心可能命都冇,我寧願熱

單車要發牌,如果手上有三架單車,是否要攞三個牌?

引用:
原帖由 kman2046 於 2022-6-22 20:46 發表
佢嘅意思應該係喺馬路上行走要攞牌,目的係要減少單車同其他機動車輛爭路。

我覺得應該好似駕駛執照咁,要考試合格先至發牌畀你,考試最好包括路試同埋筆試。

引用:
原帖由 kman2046 於 2022-6-22 20:46 發表
好似當初郊野公園越野單車徑要領牌,要你知道邊度得,邊度唔准去,抄你牌時就冇得拗。
要你考到單車牌或有車牌,先可以出馬路。

引用:
原帖由 wwcheng 於 2022-6-23 00:12 發表

好似當初郊野公園越野單車徑要領牌,要你知道邊度得,邊度唔准去,抄你牌時就冇得拗。
要你考到單車牌或有車牌,先可以出馬路。
尤其係踩公路嗰啲師兄應該攞牌,踩單車徑還有可能,可以豁免。

出牌係要人牌唔係要車牌呀焗腸

好呀,以後大家唔駛玩

引用:
原帖由 揚州炒旦 於 2022-6-22 18:24 發表
唔戴頭盔踏車都係咁熱喇分別不大,我就喜歡踏到汗流浹背滴住水嗰種感覺,好鬼man的感覺😂🤣

引用:
原帖由 wwcheng 於 2022-6-22 15:28 發表
討論騎單車人士配戴頭盔事項。有議員關注單車交通意外數目及政府會否立法規管騎單車人士佩戴頭盔,亦有議員關注單車發牌制度。

議員林哲玄認為,現時單車意外增多,關注單車交通意外數目以及政府就立法規管騎單車人士佩戴頭盔的取向。運輸及房屋局局長陳帆回應指,近年與單車有關的意外有上升趨勢,由2019年的1,738宗上升至2021年的2,994宗。他表示,運輸部門正檢視,騎單車人士佩戴頭盔的要求,應否強制 ...
發牌好吖,可名正言順使用路面,最好就同機車權利看齊可上橋人紅隧,又可杜絕通街廢車影響市容,當局可根據單車紀錄尋找車主算帳,更可減少偷單車和賊裝買賣。不過政府咁窮發牌後下一步又唔知會唔會票告違泊車輛。

講真, 我覺得而家要規管嘅係電動嘅單車, 每日lunch time喺街上面送外賣嘅單車手, 目測差唔多有8-9成係電動嘅單車, 好Q快, 又唔跟紅綠燈, 又高速剷上行人路.....唔係想得罪送外賣嘅人, 但係好危險.
發牌我諗就真係冇乜可能

單車踩馬路根本就要攞牌,好多單車都唔守馬路規則,快慢線穿插、踩馬路紅燈唔停或者突然踩上行人路,對駕車人士及路邊行人構成安全問題。

我覺得搞攞牌比頭盔更實際。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]