• 瀏覽: 4,899
  • 回覆: 18
+3
早2日一條電纜火災就故障,屯門、元朗、天水圍比佢一鑊翹起,屋企嘅電路我哋都用環形電路啦~點解電力公司唔將供電網做成九宮格咁款嘅電路呀?邊忽有問題就局部停嗰一忽,咁咪唔會大規模停電囉  

而家唔係無迴路, 而係佢地唔敢打制供電

做AP 最緊要係咩? 保住自己飯碗, 梗係保守啦

引用:
原帖由 戇居士電梯佬 於 2022-6-23 06:48 發表
早2日一條電纜火災就故障,屯門、元朗、天水圍比佢一鑊翹起,屋企嘅電路我哋都用環形電路啦~點解電力公司唔將供電網做成九宮格咁款嘅電路呀?邊忽有問題就局部停嗰一忽,咁咪唔會大規模停電囉  
已經裝左好多RMU行緊環網,所以先可以做到兩個鐘左右9成地區有返電

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2022-6-23 09:04 發表
而家唔係無迴路, 而係佢地唔敢打制供電

做AP 最緊要係咩? 保住自己飯碗, 梗係保守啦
無論係AP/SAP都好,佢哋都係要跟程序去打制,今次仲要突發事件影響多條線路,應該要COLSE/OPEN好多個制

人地無佐幾條132kV線同十鳩幾條11kV線呀 你估咁易係第度調到電咩 你講既環形電路如果行同一條route又一齊fault佐咪廢佐武功囉

引用:
原帖由 江湖大婆仔 於 2022-6-23 15:30 發表
人地無佐幾條132kV線同十鳩幾條11kV線呀 你估咁易係第度調到電咩 你講既環形電路如果行同一條route又一齊fault佐咪廢佐武功囉
所以樓主呢啲識小小咪扮代表出柒帖囉🤫

問得呢個問題就知你唔識

引用:
原帖由 revengeson 於 2022-6-23 18:31 發表
問得呢個問題就知你唔識
如果唔係中電人或者佢哋呢判頭,唔知個輸配電網分佈情況。唔識都好合理卦?

上網都搵唔到比較詳啲嘅供電網絡,有冇師兄有可以擺上黎睇睇?

引用:
原帖由 七叔 於 2022-6-24 08:46 發表
上網都搵唔到比較詳啲嘅供電網絡,有冇師兄有可以擺上黎睇睇?

呢張幫唔幫到你

引用:
原帖由 Carpenter123 於 2022-6-23 10:14 發表

無論係AP/SAP都好,佢哋都係要跟程序去打制,今次仲要突發事件影響多條線路,應該要COLSE/OPEN好多個制
每打一個制, 都要得到 System control 指令才能操作, 為安計通常都會遙距控制。

引用:
原帖由 伍次成 於 2022-6-25 17:34 發表

每打一個制, 都要得到 System control 指令才能操作, 為安計通常都會遙距控制。
今次比火燒左咁多條主要線路,受影響範圍好大,所以佢哋都只係用左兩個鐘左右,已經做到9成受影響地區供電回復正常,已經好有效率。
只係出呢個帖果位師兄,唔識又唔去問清楚先,一出聲就話冇行環網所以要攪咁耐。

附件

2B75FF24-438F-4DE5-9C1D-B71C5673DDE5.jpeg(173.82 KB)

引用:
原帖由 Carpenter123 於 2022-6-25 18:54 發表

今次比火燒左咁多條主要線路,受影響範圍好大,所以佢哋都只係用左兩個鐘左右,已經做到9成受影響地區供電回復正常,已經好有效率。
只係出呢個帖果位師兄,唔識又唔去問清楚先,一出聲就話冇行環網所以要攪咁耐。
鳩估吓我諗除咗天北真係冇咗堆主線線路容量唔夠要等駁臨時電之外
元朗市、屯門嘅局部停應該都只係 safety measures
尤其係夏至果晚個 load 應該都唔細
如果鄰近區域唔停一停電嘅話
其他線路嘅 load 就會爆
到時焫著其他跨區線路甚至係條 400kv 環網就(笑)

400Kv 味有環形供電囖.

照計, 佢哋平時都有一套 Routine test procedures 好難會攪到咁大鑊

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]