• 瀏覽: 7,178
  • 回覆: 65
最近幾個富二代既藝人 , 都出來吐糟tvb收入低 ... 無錯 , tvb收入低就梗架勒
但係佢地唔明 , 正正咁先係佢地先有存在價值 !!!
因為你地係富二代 , 可以不計成本咁追夢 , 其實好多有一樣夢想既年輕人 ,
堅持左一排就比現實勸退左 , 你地有較多既出鏡 ,
係現實幫你地淘汰左一波又一波既對手 , 而唔係你地既實力 !!!

有人話你地沾親帶故先有咁多機會 , 我唔認同 ;
但如果連自己係 , 因為有更多資本去追夢 , 都唔肯認既話 , 咁我都無野好講 !!!

。。。咩你地唔同意咩?(ー_ー)!!

引用:
原帖由 瑯琊王氏 於 2022-6-23 10:22 發表
。。。咩你地唔同意咩?(ー_ー)!!
好複雜, 唔係太明
你講緊余生嗎?

引用:
原帖由 瑯琊王氏 於 2022-6-23 08:09 發表
最近幾個富二代既藝人 , 都出來吐糟tvb收入低 ... 無錯 , tvb收入低就梗架勒
但係佢地唔明 , 正正咁先係佢地先有存在價值 !!!
因為你地係富二代 , 可以不計成本咁追夢 , 其實好多有一樣夢想既年輕人 ,
堅持左一排就比現實勸退左 , 你地有較多既出鏡 ,
係現實幫你地淘汰左一波又一波既對手 , 而唔係你地既實力 !!!

有人話你地沾親帶故先有咁多機會 , 我唔認 ...
人工抵係事實,連基本生活都保障唔到,人地出聲有乜問題

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2022-6-23 10:46 發表

明知都簽,貪tvb咩好?簽咗又嘈哩種人當然有問題啦!

引用:
原帖由 戰鬥吧 於 2022-6-23 11:02 發表

你知唔知道tvb呢份約只係完全保護自己
佢所謂部頭計法好多時係睇佢安排,最後同事實有好大出入

引用:

好多3、4、5線藝人就係比佢個所謂假希望呃住做
你做人心地好差

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2022-6-23 10:46 發表

一個話人工低可能生安白造, 當個個甘草演員離開說同樣說話,做咗十年八載嘅亦如是,TVB恃住在這行業有影響力,已被定性為刻薄嘅僱主

引用:
原帖由 陳知英 於 2022-6-23 11:27 發表

一個話人工低可能生安白造, 當個個甘草演員離開說同樣說話,做咗十年八載嘅亦如是,TVB恃住在這行業有影響力,已被定性為刻薄嘅僱主
話冇問題呢班人根本為講而講,佢地心態上只係睇戲咁睇,完全唔關我事
如果咁都講得通不如全香港都行呢一套,到時咪大家都仲好囉

根本呢行生態就係咁,好多人等十年8年,就係等一個爆出既機會,有人好彩等到,有人咁就一世變左甘草,如果接受唔到,早啲離開其實對雙方都好,電視台都唔知幾想個個係gigi或者阿蛇,一出就紅,連宣傳費都慳返,可惜現實大部份都係志明

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2022-6-23 11:36 發表

話冇問題呢班人根本為講而講,佢地心態上只係睇戲咁睇,完全唔關我事
如果咁都講得通不如全香港都行呢一套,到時咪大家都仲好囉
不是有反壟斷條例嗎?

根據《條例》,擁有相當程度市場權勢的企業亦不得濫用有關權勢損害競爭。
「第二行為守則」所針對的,是擁有相當程度市場權勢的企業濫用該權勢來保護或提升其權勢及利潤。競爭法關注的並非單純擁有相當程度市場權勢的企業,而是擁有相當市場權勢的企業有否濫用該權勢。當具相當程度市場權勢的企業從事某些行為(見下文提供的例子)時,這些行為可能產生將競爭對手排除在市場以外之目的或效果,從而限制了消費者的選擇

https://www.compcomm.hk/tc/practices/what_is_comp/overview.html

引用:

其實呢D友仔就好似賭錢一樣
一係名成利就,一係就仆街
條路自己選擇,輸L咗唔好出嚟喊

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2022-6-23 11:39 發表

不是有反壟斷條例嗎?

根據《條例》,擁有相當程度市場權勢的企業亦不得濫用有關權勢損害競爭。
「第二行為守則」所針對的,是擁有相當程度市場權勢的企業濫用該權勢來保護或提升其權勢及利潤。競爭法關注的並非單純擁有相當程度市場權勢的企業,而是擁有相當市場權勢的企業有否濫用該權勢。當具相當程度市場權勢的企業從事某些行為(見下文提供的例子)時,這些行為可能產生將競爭對手排除在市場 ...
tvb份約一早計晒法律風險,同埋好多都係所謂甜言蜜語在內
所以唔會有得告

引用:

1. 點解有人搵到盤滿砵滿,而果個唔係自己?
2. 入行前都知係咁,而自己又接受,有咩好投訴?

引用:
原帖由 SNOWSNOWSNOW 於 2022-6-23 11:46 發表

其實呢D友仔就好似賭錢一樣
一係名成利就,一係就仆街
條路自己選擇,輸L咗唔好出嚟喊

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]