• 瀏覽: 75,235
  • 回覆: 589
  • 追帖: 8
+3
老婆公司,想17K請文員,要求兩三年經驗,中學畢業,中英普通就可以

收CV中,CV比較似樣嘅,個個要求20K以上,over budget, 要求18k或以下嘅,一係就中學未畢業,一係就五十歲以上,一係就以前冇份工做多過半年,唔係話歧視中年人,但中年人比較難融入又真係事實

有d 申請者CV都可以錯漏百出,address 可以寫左 addross, duties 可以寫左 daties, 真係嚇死人

咁唯有選d CV好少少的來見,唸住求其有多個人幫手都好過冇

約8個來見工,三個臨時通知唔來見,二個放飛機,有三個有來

第一個女士T shirt 三角骨褲上來,全程不斷強調自己只想搵一份冇壓力嘅工,同佢講呢間公司多數唔使加班,但一年中有十次八次要加班半小時至一小時,個申請者竟然話,佢十分著重work life Balance,上一份工因為都係類似情況而裸辭

第二個男士恤衫西褲皮鞋,但頭髮亂到似約翰遜,問佢嘢九唔搭八,對上幾份工最長嗰份做咗七個月

第三位女士,一路傾落樣樣都好似幾啱,跟住問佢有乜嘢問題想問,呢位女士問公司有冇必定要同事打針,話畀佢聽冇強制,但公司係好鼓勵同事打嘅,現職同事都差不多全部打曬三針,佢突然間好似標童上身咁,好忟憎咁話,如果公司要迫佢打針,佢就會立刻裸辭,佢話上一間公司,係強烈勸喻佢打針,佢就即刻裸辭

我知道17k唔係多錢,但17k想請個中五學歷,中英文普通嘅文員,冇諗過係咁難囉.....

而家d人要求多左,奇怪人又多左。
你老婆公司做咩行業?咩職責內容?
講多小小

引用:
原帖由 天生原始的婆仔 於 2022-6-25 16:22 發表
而家d人要求多左,奇怪人又多左。
你老婆公司做咩行業?咩職責內容?
講多小小
工作都係一般文書工作,行業就唔講喇。

引用:
原帖由 無樓無尊嚴 於 2022-6-25 16:09 發表
老婆公司,想17K請文員,要求兩三年經驗,中學畢業,中英普通就可以

收CV中,CV比較似樣嘅,個個要求20K以上,over budget, 要求18k或以下嘅,一係就中學未畢業,一係就五十歲以上,一係就以前冇份工做多過半年,唔係話歧視中年人,但中年人比較難融入又真係事實

有d 申請者CV都可以錯漏百出,address 可以寫左 addross, duties 可以寫左 daties, 真係嚇死 ...
17k?!!
我好似打雜甘,12k喳

你老婆公司對中年人咁有偏見,抵佢請唔到做得嘢既人。自己做埋佢囉。

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2022-6-25 16:35 發表
你老婆公司對中年人咁有偏見,抵佢請唔到做得嘢既人。自己做埋佢囉。
點解咁覺得呢?而家上嚟見工嗰三個都係中年人。

引用:
原帖由 ACNEW 於 2022-6-25 16:34 發表

17k?!!
我好似打雜甘,12k喳
如果你中五畢業,中英文ok,出面應該大把工可以轉。

引用:
原帖由 無樓無尊嚴 於 2022-6-25 16:38 發表

如果你中五畢業,中英文ok,出面應該大把工可以轉。
我u grad, 咩q都做

引用:
原帖由 ACNEW 於 2022-6-25 16:39 發表

我u grad, 咩q都做
你之前冇份工做得長呀?

引用:
原帖由 無樓無尊嚴 於 2022-6-25 16:37 發表

你睇返佢第二段最尾果句。多得d私人公司歧視中年人,呢幾年我同好多中年朋友被裁後已轉咗入政府或公營機構,穩穩陣陣等做到退休。

引用:
原帖由 ACNEW 於 2022-6-25 16:34 發表

17k?!!
我好似打雜甘,12k喳
中大畢業一年經驗 ,仲要係programmer ,老細夠膽死出20K,點可能請到人。

我第一份工,未轉過

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2022-6-25 16:42 發表

你睇返佢第二段最尾果句。多得d私人公司歧視中年人,呢幾年我同好多中年朋友被裁後已轉咗入政府或公營機構,穩穩陣陣等做到退休。
因為呢個係junior位,中年申請者,如佢以前已做開主任或者經理,你請佢返嚟做文員,大部分都係騎牛搵馬嘅心態,教識咗佢,又話辭職,真係好難搞。

引用:
原帖由 無樓無尊嚴 於 2022-6-25 16:37 發表

想問下我33,算唔算中年?😆😆😅😅

引用:
原帖由 ACNEW 於 2022-6-25 16:44 發表
我第一份工,未轉過
你份工做咗幾耐?點解咁低人工你都可以繼續忍受?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]