• 瀏覽: 7,353
  • 回覆: 51
身邊嘅屋企人同同事成日都問我d 英文點寫,自問英文好過一般香港人,但都唔係特別好,有時都要攪盡腦汁先諗到點寫好睇d。

其實都係香港人同香港人溝通,如果同老細或者對客都話想專業 d,但好多時見peers之間溝通都全用英文,仲要大家英文都唔係好,點解都咁辛苦要用英文,有時見到d人 成封email 用英文寫,但犯埋d小學級的文法錯誤,真係o晒嘴。

利申唔係歧視,反而係覺得,香港人用中文唔用英文,其實都好合理。格硬用英文,英文又唔係叻,好晒時間。

或者我孤陋寡聞,唔清楚其他公司文化,但我真係好奇點解大家中意用英文。

香港會唔會係全球唯一地方,本地人同本地人溝通,唔用母語?

因為已經比人奴化,感覺自己重係奴隸!

引用:
原帖由 CRon0607 於 2022-6-27 13:19 發表
身邊嘅屋企人同同事成日都問我d 英文點寫,自問英文好過一般香港人,但都唔係特別好,有時都要攪盡腦汁先諗到點寫好睇d。

其實都係香港人同香港人溝通,如果同老細或者對客都話想專業 d,但好多時見peers之間溝通都全用英文,仲要大家英文都唔係好,點解都咁辛苦要用英文,有時見到d人 成封email 用英文寫,但犯埋d小學級的文法錯誤,真係o晒嘴。

利申唔係歧視,反而係覺得,香港人用中文唔用英 ...
想練習下英文

無所謂啦,反正都睇得明,打中文方便就中文,英文方便就英文。

班祟洋L奴性重係咁ON9架啦,人地鬼佬黎我地地方用我地資源仲要我地就返佢講英文,咩道理,低能
又唔見我地去日本個陣班日本仔就返我地講廣東話

引用:
原帖由 CRon0607 於 2022-6-27 13:19 發表

凡事多面睇, 公司有公司需要, 個人有個人需要, 有人想提升語文水平, 唔叻想練習多些, 無錯架

香港都仲係國際城市, 語言優勢應該繼續加強, 如果只單靠母語在地球打滾, 就好易被淘汰

樓主又未算歧視, 但建議擴闊視野和同理心, 自己叻就幫下人, 無壞架

我份工用中文同同事溝通喎. 不過唔係用email, 一般都用whatsapp, skype 等等.. Email 真係同客至會用.

引用:

我哋公司總經理,喜歡用文言文出email, 真係頭痛!

最on9係果班偽ABC, 明明係中國人,又生活喺香港,教到d仔女淨係識講英文唔識講中文

引用:
原帖由 專神 於 2022-6-28 11:07 發表

我哋公司總經理,喜歡用文言文出email, 真係頭痛!
嘩⋯你經理中文噤勁⋯文言文!

引用:

我公司部門有1000+,當中有一個native speaker, 所以webcast要用英文😅

同內地同事開會,就一定要用普通話😅😅😅

引用:
原帖由 一字記之曰 於 2022-6-28 11:51 發表

嘩⋯你經理中文噤勁⋯文言文!
係呀,但我就回:noted, thx🤣

講到讀書先低能 全部英文 叫本身智力正常但語言能力唔好既人點讀書

引用:
原帖由 CRon0607 於 2022-6-27 13:31 發表
香港會唔會係全球唯一地方,本地人同本地人溝通,唔用母語?
加拿大D意大利佬都係同意大利佬講英文

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]