• 瀏覽: 114,569
  • 回覆: 36
  • 追帖: 3
+6
打風個兩日, 廳個部分體冷氣開到18度都唔涼, 部冷氣都用左好幾年,
打算都係換過部, 尋日去左行商場睇冷氣, 睇價錢好岩買格力
但sale就話叫我買大松, 同格力係同廠, 價錢仲岩心水, 可以買高其實個sale講係咪真...
我唔係好聽過大松個名, 係咪真係一樣?

引用:
原帖由 出面有人 於 2022-7-4 13:20 發表
打風個兩日, 廳個部分體冷氣開到18度都唔涼, 部冷氣都用左好幾年,
但sale就話叫我買大松, 同格力係同廠, 價錢仲岩心水, 可以買高其實個sale講係咪真...
格力啦

引用:
原帖由 出面有人 於 4/7/2022 13:20 發表
https://www.facebook.com/大松空調-TOSOT-BY-GREE-329949921057582/

大松空調 TOSOT BY GREE

咁你自己諗到係咩關係了

我都計落用左大松窗口機兩年有多, 冷氣來講都算幾靜
你買之前可以睇下能源標籤同埋包幾多年保養
電費都係買冷氣必睇既項目

格力同大松係同膽,但價錢差成一截, 我諗睇錢份上係人都會揀大松,上次消費券我見實惠有優惠,個陣買左大松,咁岩連續好多日都係梅雨天,佢就話用埋殺菌同除霉功能, 你去實惠睇下都係千令兩千蚊

有冇問安裝費幾多, 成個package要幾多$

大松同格力都係同一個廠, 個餡一樣只係包裝上唔同牌子
另一隻冷氣都係咁, 明明同廠, 唔同牌子, 可以平幾百
你留意下

Gree係Gilman品牌,不過Gree間OEM又自己出產品賣,即是Panasonic同KDK關係

https://www.gilman-group.com/gm_zh_Hant_HK/brands-products

格力OEM代工, 睇錢份上, 買大松, 但網店會再平好多,

上 pr ice . com 格價網

網店一般都可以貨到才付款

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2022-7-5 13:29 發表
格力OEM代工, 睇錢份上, 買大松, 但網店會再平好多,

上 pr ice . com 格價網

網店一般都可以貨到才付款
我上左price.com睇Gree 格力同大松 3/4匹變頻遙控窗口式依家係2980,但無提安裝費個D
我一陣再去實惠問下先

如果淨係比較呢兩個牌子, TOSOT 已經可以, 因為大陸同外國其實好多人識TOSOT, 只係香港人未必知呢個牌子, 你上京東同淘寶睇下就知

引用:
原帖由 出面有人 於 2022-7-5 18:05 發表

我上左price.com睇Gree 格力同大松 3/4匹變頻遙控窗口式依家係2980,但無提安裝費個D
我一陣再去實惠問下先
無提咪即係唔包安裝, 如果包基本安裝一定寫明

引用:
原帖由 productdesigner 於 2022-7-5 00:55 發表
Gree係Gilman品牌,不過Gree間OEM又自己出產品賣,即是Panasonic同KDK關係

https://www.gilman-group.com/gm_zh_Hant_HK/brands-products
ching你好似調轉左黎講, 應該話 Gilman係Gree係香港既代理?
點睇Gree先係大台喎, 如果樓主真係只係要係兩個牌子揀其中一個,
明知兩個都同生產線, 緊係揀平個個, 有咩問題又有保養 唔係你要個保養黎托呀

引用:
原帖由 狗仔軍師 於 2022-7-5 20:05 發表

ching你好似調轉左黎講, 應該話 Gilman係Gree係香港既代理?
點睇Gree先係大台喎, 如果樓主真係只係要係兩個牌子揀其中一個,
明知兩個都同生產線, 緊係揀平個個, 有咩問題又有保養 唔係你要個保養黎托呀
同意
相信無人會認為 Panasonic 是信興集團旗下的一個品牌

至於同生產廠出品,  品質是否完全相同,  我就有疑問了

凌志 Lexus 都是 TOYOTA 豐田車廠生產
但質量..... 應該好好多

我在2020年買了一部大松一匹窗口冷氣機,抱着一個嘗試的心態買機(因為當時的價錢相當吸引),用了幾個月冷氣機的製冷和品質都相當好,跟住第二間房的冷氣機都差不多到期,所以我都繼續訂購大松一匹窗口冷氣機,用到現在又沒有問題,到今年2022年屋企人置業,今次我選擇了大松1.5匹淨冷分體冷氣,雖然大松不是什麼大牌子,但他們用心做冷氣的態度和客戶服務做得相當好,最緊要性價比高。

我在2020年買了一部大松一匹窗口冷氣機,抱着一個嘗試的心態買機(因為當時的價錢相當吸引),用了幾個月冷氣機的製冷和品質都相當好,跟住第二間房的冷氣機都差不多到期,所以我都繼續訂購大松一匹窗口冷氣機,用到現在又沒有問題,到今年2022年屋企人置業,今次我選擇了大松1.5匹淨冷分體冷氣,雖然大松不是什麼大牌子,但他們用心做冷氣的態度和客戶服務做得相當好,最緊要性價比高。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]