• 瀏覽: 12,798
  • 回覆: 65
想兩房轉三房睇中左個單位, 傾緊價錢, 預算有d 緊, 想問一般三房單位裝修應該預幾多先合理? 有d報到三十幾萬, 有d報到五十幾萬, 如果一般唔太特別既裝修, 大家之前整左幾多錢?

引用:
原帖由 discussman33 於 2022-7-12 21:50 發表
想兩房轉三房睇中左個單位, 傾緊價錢, 預算有d 緊, 想問一般三房單位裝修應該預幾多先合理? 有d報到三十幾萬, 有d報到五十幾萬, 如果一般唔太特別既裝修, 大家之前整左幾多錢?
樓價十份一左右未包傢俬電器

一千一尺

引用:
原帖由 催銷技工 於 2022-7-12 22:00 發表

樓價十份一左右未包傢俬電器
但係唔同區樓價唔同, 無理由裝修價錢都會因為咁而唔同?

引用:
原帖由 christ201430 於 2022-7-12 22:03 發表
一千一尺
係唔係用實用呎數黎計?
裝修費預算應該保守按呢個呎價計就穩陣?

引用:
原帖由 discussman33 於 2022-7-12 21:50 發表
10 % 樓價

可能唔同公司, 設計唔同, 設計都可以好唔同, 我個陣裝修連家具四十萬有找, 不過都已經比當初預算加左

引用:
原帖由 discussman33 於 2022-7-12 22:06 發表

但係唔同區樓價唔同, 無理由裝修價錢都會因為咁而唔同?
同一區樓價都可以相差好遠,買五百萬同一千萬要求自然不同。

新房都有配套, 看過才買。。最多3萬

二十萬

引用:
原帖由 ATA0075 於 2022-7-13 08:51 發表
二十萬
20 幻可以整到乜

引用:
原帖由 boss.tseung 於 12/7/2022 22:14 發表

10 % 樓價
十年前買390萬   而家市值800萬   10%樓價?   差好遠喎

引用:
原帖由 boss.tseung 於 13/7/2022 09:48 發表

20 幻可以整到乜
大爆廁所廚房  換唒所有嘢  
再加埋廳房 (只限翻新牆壁 , 油下油 )  200K 都應該夠

唔同嘅要求, 裝修費可以相差成倍咁多, 有啲網上裝修平台有免費嘅報價計算器, 你可以試玩吓, 攞番個idea 大概要用幾多錢.

引用:
原帖由 ft907 於 2022-7-13 10:31 發表

十年前買390萬   而家市值800萬   10%樓價?   差好遠喎
如果10年前390萬買,當時用39萬嚟裝修,而家升值410萬市值800萬,重新裝修用80萬都好合理,反正賺咗獎勵吓自己同家人提升生活質素。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]