• 瀏覽: 599,969
  • 回覆: 666
  • 追帖: 2
+64

2055年,地球受到具攻擊性的外星異種藤蔓「潘朵拉」入侵,空氣以及水源都受到污染,更要面對「天幕計劃」的謎團,人類似乎只可以依靠拯救隊伍去尋求希望。

資料來源: WMOOV

https://youtu.be/k2j8MDAffDc進入香討影片區

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 176

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

78 (44.32%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

12 (6.82%)

3. ⭐️⭐️⭐️

17 (9.66%)

4. ⭐️⭐️

6 (3.41%)

5. ⭐️

63 (35.80%)

上星期睇咗,睇完頭都暈L埋,最搞笑係套戰甲成L日話無電,但打到尾都唔駛充電。仲有嗰條光仔個樣真係好柒

睇咗覺得一般啦,電腦特技制作有排未到鬼佬拍變型金剛果D嘅水平!製作費明顯就吹大晒,加上劇情簡單!張家輝仲要成個X教授咁款😆😂,好老實科水入埸都係撐古仔!一向低調行善嘅人正如香港電影一樣係好值得用行動支持嘅

過期CG技術,真係唔想講係割櫈之選都唔得啦

一如我所料,古先生宣佈出動畫版前傳去交代一切.....

呢套電影只係引子...

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-9-21 12:02 發表

收到

花甲華做戲
大家一定要笑

吾笑係我地吾識野
票房.口碑已証明飯氣攻心成功.唔係符碌.冇需要太針對花甲華

大家點插都好..已經6200萬.破硬華語片rec

附件

F9v9ZoLVAvkLY1J39g8COuYn6KQgSLNFyPDuC8jw7gs.jpg(150.3 KB)

引用:
原帖由 nbachung101 於 2022-9-24 16:51 發表

票房.口碑已証明飯氣攻心成功.唔係符碌.冇需要太針對花甲華
上兩次昆得太hurt

引用:
原帖由 nbachung101 於 2022-9-24 16:54 發表
大家點插都好..已經6200萬.破硬華語片rec
算吧啦,呢度D痴白藍絲,除左大陸拍果啲,仲有好電影嘅咩?同一故事同一特技水準同一班演員(最緊要加埋吳京),只要故事發生在上海吖拿?立刻破盡記錄,我國特技最新天花板乜乜物物啦!

噚日無聊之下終於去咗睇,大部份CG真係有驚喜,可以話不下於荷里活d大製作級如MCU/星戰/鐵血戰士等電影,除咗隻瀨尿蝦怪獸嘅造形及CG,以古生對科幻嘅嘢咁有研究,其他機甲/戰機/戰車/機械人造形都唔錯(超級正就講唔上),呢隻瀨尿蝦怪真係得啖笑。劇情方面,不過不失因為只係太平舖直敘,唔算有咩會瞓着嘅悶位,但亦講唔上精彩緊湊,古生亦有少少貪心,將太多元素加入一套戲入面,希望成為經典巨作,但其實適得其反,又兄弟情又父女情又叛變又搞笑,樣樣只係好表面,只係好在未去到大雜燴咁。
所以如果評分會係
CG:7/10 (原本可以俾9但因為d瀨尿蝦扣2)
劇情:5/10(正如以上所講只係不過不失)
演員:5/10(好似好大卡士,但成場戲9成見樣時間都係嗰幾個,而且平均年齡都五字尾啦,嗰新人只係好似茄哩啡咁)
所以整體:6/10

啱啱又睇完IMAX版,成班觀眾期待緊有動畫版預告片,當然包括埋我,直至直埋IMAX公司字幕都係冇,走埋去問職員,佢話預告片IMAX版係冇,只係喺普通版先至有,點解唔早講,成班人喺度滿心期待⋯⋯⋯⋯🥺😢😭

引用:
原帖由 pgs1301 於 2022-9-28 00:04 發表
啱啱又睇完IMAX版,成班觀眾期待緊有動畫版預告片,當然包括埋我,直至直埋IMAX公司字幕都係冇,走埋去問職員,佢話預告片IMAX版係冇,只係喺普通版先至有,點解唔早講,成班人喺度滿心期待⋯⋯⋯⋯🥺😢😭
可再睇多一次

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2022-9-28 00:26 發表

可再睇多一次
一定會,支持香港電影!!!😆😆😆

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2022-9-24 04:55 發表
一如我所料,古先生宣佈出動畫版前傳去交代一切.....

呢套電影只係引子...
所以嗰啲友仔猛出post話邊度有錢賺,只係第一套咋,乜Marvel第一套作品Iron Man就大賺咩??賺到錢係跟住之後嘅事,呢啲先至係做生意之道,第一套係響朵之作,賺錢喺後面呀,理智啲啦,唔該!!!😂😂😂

引用:
原帖由 lai-ken 於 2022-7-17 11:41 發表

依家打機啲graphic仲好過呢套嘢啲CG
你有冇睇過㗎?

引用:
原帖由 Fun君 於 2022-8-28 22:26 發表

古仔啲訪問話唔想件甲太誇,著咗變超人。
青雲件甲係舊版,仲要shortshort地,
到古仔穿梭大廈嗰時,佢可連跳多下,
幾層樓跌落街唔死,同機械人鬥力
冇被扭斷,已經好有用。

套戲其他特效全息像、脈衝炮、死物視點
高速移動……如想做到ironman咁誇
一下瞄準多個目標實做到,
但佢而家選擇做近身同機械人、怪物
肉搏,近距質感,我寧願要呢隻
其實劇情係佢哋根本唔知有怪物存在,所以無重武器係身好正常合理

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]