• 瀏覽: 7,649
  • 回覆: 35
+3
話說近日車鏈用了近五千公里,似乎到期要換
天氣熱,不想到戶外整;家中有活動,又不太方便整。
於是想等天氣冇咁熱,先出去自己換鏈
順手換埋已老化爆裂的後轆掉鏈護盤
點知......玩XC斜路上大飛,咔咔咔。成架車急停!
心諗有護盤頂住,冇理由卡到啩
落車一睇,波腳成30度扭曲,車鏈卡入軨枝,拉停了架車,護盤唔見一半
今個周末,又要搞作了
一闊三大

慘不忍睹!

附件

IMG_20220722_032203.jpg(362.63 KB)

引用:
原帖由 wwcheng 於 2022-7-22 03:19 發表
話說近日車鏈用了近五千公里,似乎到期要換。
天氣熱,不想到戶外極;家中有活動,又不太方便整。
於是想等天氣冇咁熱,先出去自己換鏈,
順手換埋已老化爆裂的後轆掉鏈護盤。
心諗有護盤頂住,冇理由卡到啩!
落車一睇,波腳成30度扭曲,車鏈卡入軨枝,拉停了架車,護盤唔見一半!
今個周末,又要搞作了!
一闊三大!
今次你冇炒大鑊,已經係萬幸。拿拿聲斬條骨去還神!

引用:
原帖由 wwcheng 於 2022-7-22 03:27 發表
慘不忍睹!
好污穢呀

引用:
原帖由 賤藍講豬噢 於 2022-7-22 08:34 發表

好污穢呀
玩XC又用機油,當然污糟啦!

引用:
原帖由 wwcheng 於 2022-7-22 03:19 發表
話說近日車鏈用了近五千公里,似乎到期要換。
天氣熱,不想到戶外極;家中有活動,又不太方便整。
於是想等天氣冇咁熱,先出去自己換鏈,
順手換埋已老化爆裂的後轆掉鏈護盤。
心諗有護盤頂住,冇理由卡到啩!
落車一睇,波腳成30度扭曲,車鏈卡入軨枝,拉停了架車,護盤唔見一半!
今個周末,又要搞作了!
一闊三大!

引用:
原帖由 wwcheng 於 2022-7-22 10:25 發表

嗰個護盤有冇發揮作用?

條鏈搞成咁其實係發生咩事,係咪無洗過但又不斷落油搞到啲嘢一舊舊積晒喺度

引用:
原帖由 kman2046 於 2022-7-22 14:37 發表

嗰個護盤有冇發揮作用?
外面個護架,係保護波腳免被撞或壓到。已撞過、磨擦過n次,花過花面貓!

引用:
原帖由 carsonchongkt 於 2022-7-22 14:50 發表
條鏈搞成咁其實係發生咩事,係咪無洗過但又不斷落油搞到啲嘢一舊舊積晒喺度
經常玩XC,又水又泥塵,又用機油,自然會一舊舊。
用了近五千公里想換過條,唔會再洗。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-7-22 08:01 發表

今次你冇炒大鑊,已經係萬幸。拿拿聲斬條骨去還神!
上大飛,快極有限。

樓主係咪最後推車返屋企?

引用:
原帖由 wwcheng 於 2022-7-22 17:45 發表

經常玩XC,又水又泥塵,又用機油,自然會一舊舊。
用了近五千公里想換過條,唔會再洗。
我真心不能忍受那些污垢,我唔出車得閒會洗車。

引用:
話說近日車鏈用了近五千公里,似乎到期要換
天氣熱,不想到戶外整;家中有活動,又不太方便整。
於是想等天氣冇咁熱,先出去自己換鏈
順手換埋已老化爆裂的後轆掉鏈護盤
心諗有護盤頂住,冇理由卡到啩
落車一睇,波 ...
上緊大斜轉上大飛,轉速不配合還要夾硬大力壓下乜車都要死,我也有這經驗連一個月的新鏈條都斷埋,要在半山推車回家,不過師兄你就就更傷,大把野要換。

引用:
原帖由 victorwong888 於 2022-7-23 22:19 發表
樓主係咪最後推車返屋企?
一字批暴力糾正波腳,然後做單波次郎回家!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]