• 瀏覽: 3,156
  • 回覆: 14
+4

https://app.box.com/s/qnizsdgv9hyn0y3grfxtfpn0c2wvtdjo

近來睇咗好多陳百強故事,珍品….好歌一定要傳承下去,雖然我唱得麻麻😅

回憶年輕的時候,當每次坐車、坐地鐵、經過行人隧道,每次遇見相熟而不相識的面孔,都會覺得有一種莫名奇妙的緣份,有一種朋友的感覺,到最後不知有幾多因而互相結識,最終成為終身伴侶呢…

陳百強
幾分鐘的約會

作詞:鄭國江
作曲:Kenneth Chan

地下鐵碰著她
好比心中女神進入夢
地下鐵再遇她
沉默對望車廂中
地下鐵邂逅她
車廂中的暢談最受用
地下鐵裡面每日相見
愉快心裡送
每天幾分鐘
共你心聲已互通
旅程何美麗
如在愛情小說中
默默等候她
等她翩翩降臨帶著夢
又沒有雨或風
何事杳然失芳蹤
日日在等候她
無奈心中愛神要玩弄
地下鐵約會似是中斷
令我心暗痛
道理說不通
未到高峰已劇終
愛情難結局
期望再會一秒鐘

幾分鐘的約會,擠著地下鐵的途中,也許在愛情路上來得便捷,擦肩而過的緣份,來不及相識便分離,緣來緣去半點不由人!窩心的是 GARY師兄 唱出浪漫的一程,更帶點少男情懷!

流光飛絮,一首歌、一本書,滿載詩意回憶!

正也Gary兄,依首歌我都鍾意,
好經典,Gary兄唱得好好也 深情feel
Support 

Gary 兄唱出經典要支持!
真係好有青澀嘅味道
令人懷念啊~

引用:
原帖由 心樂新語 於 2022-7-25 09:57 發表

幾分鐘的約會,擠著地下鐵的途中,也許在愛情路上來得便捷,擦肩而過的緣份,來不及相識便分離,緣來緣去半點不由人!窩心的是 GARY師兄 唱出浪漫的一程,更帶點少男情懷!

流光飛絮,一首歌、一本書,滿載詩意回憶!

擦肩而過的緣份,我想信冥冥中都係有上天安排的,至於能不能修成正果,就要睇他們最終的緣份了。
多謝心樂小姐收聽我呢首歌,唱的時候好像返回學生時代,滿滿記憶,豆芽夢全部湧上心頭,希望唔會有違和感啦…多謝收聽
原來幾米有本「地下鐵」小說,有時間真係要閲讀下先

引用:
原帖由 WHITETIGER1 於 2022-7-25 22:47 發表
正也Gary兄,依首歌我都鍾意,
好經典,Gary兄唱得好好也 深情feel
Support 
原來 Kin 少都鐘意呢首歌,有時間你都唱下,會好多回憶感覺返嚟,唱經典歌都會咁

引用:
原帖由 署署冢市仆 於 2022-7-29 22:37 發表
Gary 兄唱出經典要支持!
真係好有青澀嘅味道
令人懷念啊~
多謝署署兄入黎支持….係呀,一唱經典歌我就返回少年時代,所有最Pure嘅感覺都返晒嚟,可惜時光不再

是一首很經典的歌

引用:
原帖由 巴士清涼的菠菜 於 2022-7-31 15:44 發表
是一首很經典的歌
係呀菠菜小姐,是一首非常經典的歌曲,多謝收聽

這個一開始就註定沒有結果的故事,幾分鐘的約會,一輩子的懷念。... 聽落嘉 V 歌既演繹方法比較輕描淡寫,所以只係表達到少少甜蜜感覺咋,不過男生去唱 DANNY 既歌難免會先入為主有比較。BTW,支持 GARY 繼續演繹不同 COVER。... 呢首歌 ~ 轉眼已四十有一年了。...

遲....大...到....添............. Gary 你會唔會以為我唔黎聽架 不過遲左...都好過miss 左架!

幾分鐘的約會係超級經典既作品, 我今天難得公司冇高層響度, 我可以慢慢loop 左一整日 簡直係天助我也~ Wow......今次Gary 唱既聲線又唔同bor....好有一種少年情懷, 隔住個earphone 都聽得出生甜到漏既感覺你快d 從實招來, 唱果陣到抵係咪諗住以往發生過既事呢 唔知你以前年少返學時期會唔會每天都撞到同一個人, 雖然唔相識, 但就有種已connect 既感覺呢?

今天外面落大雨, 又打風又天陰陰, 聽返首甜歌, 心情好左好多喔!!多謝Gary來得及時既cover, 迪迪很喜歡, 比個like 你!!!!

p.s. 今次Gary 都有貼圖響帖度, 好靚呀!!🤩🤩 成個貼好豐富喔!!😍😍😍

嘩~gary師兄唱得好young有文青味道呀!^^我搭地鐵返學果時都好鐘意聽E首歌架~好聽要支持呵!^^

引用:
原帖由 raychai 於 2022-8-7 15:02 發表
這個一開始就註定沒有結果的故事,幾分鐘的約會,一輩子的懷念。... 聽落嘉 V 歌既演繹方法比較輕描淡寫,所以只係表達到少少甜蜜感覺咋,不過男生去唱 DANNY 既歌難免會先入為主有比較。BTW,支持 GARY 繼續演繹不同 COVER。... 呢首歌 ~ 轉眼已四十有一年了。...
威柴哥,這是一個沒結果的一些感情,偶然想返起從前,都係一些過眼雲煙,都是人生中的一種經歷…
唱呢首歌的時候,想返起年輕時候,情竇初開…始終把聲已經老了,唯有輕描淡寫,令你哋聽落仲有些柔嫩感覺,希望沒有違和感喇
原來呢首歌以經過了40年,所以經典歌真係百聽不厭,真係需要年輕一代聲生不惜,好好盛傳下去

引用:
原帖由 迪文 於 2022-8-9 18:47 發表
遲....大...到....添............. Gary 你會唔會以為我唔黎聽架 不過遲左...都好過miss 左架!

:smile ...
女生通常都遲到,冇問題的,冇問題的
原來迪文小姐老板高層唔係度,偷懶
小心高層靜雞雞remote mon住CCTV睇吓有冇人蛇壬喎,唔係我哋又害了你
Danny呢首”幾分鐘的約會” 真係經典中的經典,我都好想唱返果種學生嘅感覺,希望時光倒流,因為那時候最自在最開心,沒有什麼大煩惱,唔知你當時係咪都好甜蜜,萬千寵愛在一身呢?
現在我見到你一班Fans(包括我在內)都幫你還咗好多歌債,剩係得你自己冇交歌喳喎,你幾時可以交住D息先… 現在加息週期,我怕你再加就過唔到壓力測試,會比署長兄call loan, 到時你就麻煩

引用:
原帖由 sabon 於 2022-8-13 13:49 發表
嘩~gary師兄唱得好young有文青味道呀!^^我搭地鐵返學果時都好鐘意聽E首歌架~好聽要支持呵!^^
Sabon妹妹,真係架? 真係有文青味道?我唱果時已盡量時光倒流到讀書時期,感受當時氣息,希望唔會有違和感喇,好在你話我唱得好young ,總算老懷安慰
多謝支持啊!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]