• 瀏覽: 8,307
  • 回覆: 71
無線一日有自己歌手,只捧自己歌手,好難同真正大和解

無線應該要放棄自己歌手,  畀多啲出面唱片公司歌手曝光率,例如:拍劇,唱主題曲,做綜藝節目, 先可以真正和解到

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2022-7-25 00:55 發表

無線應該要放棄自己歌手,  畀多啲出面唱片公司歌手曝光率,例如:拍劇,唱主題曲,做綜藝節目, 先可以真正和解到
點解以前無線有華星, 又冇問題? 咁到現在英皇及寰亞又冇問題?

--------------------
(避免版主錯誤理解, 誤判文不對題, 唯本人自我審查, 解說以上內容:
討論TVB有份搞嘅頒獎禮, 文字內容完全符合TVB這主題!)

引用:
原帖由 天秤使者 於 2022-7-25 01:05 AM 發表

點解以前無線有華星, 又冇問題? 咁到現在英皇及寰亞又冇問題?

(避免版主錯誤理解, 誤判文不對題, 唯本人自我審查, 解說以上內容:
討論TVB有份搞嘅頒獎禮, 文字內容完全符合TVB這主題!)
80,90年代無線最輝煌時期,當然冇問題啦

差唔多到咗97之后,華星都開始摺埋,tvb冇再簽自己歌手, 到咗2011年同四大不和, 無綫再簽返自己歌手, 種下禍根,畀咗機會的歌手可以過隔離台, 無線獨大優勢不在, 打開左缺口啲歌手可以自由亮相隔離台, 唯一優勢都冇埋

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2022-7-25 01:09 發表

差唔多到咗97之后,華星都開始摺埋,tvb冇再簽自己歌手, 到咗2011年同四大不和, 無綫再簽返自己歌手, 種下禍根,畀咗機會的歌手可以過隔離台, 無線獨大優勢不在, 打開左缺口啲歌手可以自由亮相隔離台, 唯一優勢都冇埋
有冇自己歌手, 三大唱片公司嘅歌手都一樣可以過隔離台!😑

回應有關TVB Music Group的疑問, 文字內容完全符合TVB這主題!)

環球同TVB應該好Friend, Eric 常在TVB

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2022-7-25 00:55 發表

環球塗毓麟 Oscar 現在是勁歌金曲唯一主持

其實好難持平,以前所有歌手有簽合約,依家無合約,咁公司立場點都捧返自己友,你自家出一兩歌手無問題,如果簽埋成堆歌手,就肯定有問題,無線唔放棄聲夢就只能夠放棄出面,隔離viutv 都係同一個問題,諗住全民投票就無事,笑話

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2022-7-25 01:09 發表

點解華星沒落得禁突然?可否探討吓?

引用:
原帖由 airhei 於 2022-7-25 07:03 PM 發表
其實好難持平,以前所有歌手有簽合約,依家無合約,咁公司立場點都捧返自己友,你自家出一兩歌手無問題,如果簽埋成堆歌手,就肯定有問題,無線唔放棄聲夢就只能夠放棄出面,隔離viutv 都係同一個問題,諗住全民投票就無事,笑話
根本就係呢個問題,當電視臺有自己歌手,就好難同出邊啲唱片公司啱計傾,始終大家係競爭對手

其實我都唔明無線,搞咗十年星夢歌手根本搵唔到錢, 反而仲得罪左出邊的唱片公司, 無線不如取消發展歌手市場, 轉棒出邊的唱片公司歌手, 但條件係同以前一樣唔可以過隔離台, 如果噉樣的唱片公司都可能有得傾啊, 因為viutv嗰邊又係捧自己歌手, 噉我不如同無線合作好過。

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2022-7-25 08:25 PM 發表

點解華星沒落得禁突然?可否探討吓?
因為無線,想做一個中立台,冇自己歌手,就可以同出邊啲唱片公司有偈傾,互相合作互相利用,低片酬用你的歌手,增加你哋唱片公司歌手知名度, 你哋紅到你哋就搵出面錢, 而無線就可以慳好多人工, 大家各取所需,以前呢個制度係行得通嘅, 但而家已經變天

引用:
原帖由 戰鬥吧 於 2022-7-25 06:54 PM 發表
聲夢係tvb旗下員工
3大係咩
環球,華納,sony, 三大唱片

引用:

十年前TVB以一家獨大 版權費比人地幾百蚊一年  
欺壓三大唱片公司

無線只做經理人唔好惦唱片,可唔可以.
唔可以就取消頒獎禮算,放入台慶一齊頒

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]