• 瀏覽: 4,103
  • 回覆: 28
  • 追帖: 3
+2
養咗6-7年的龜,日日喂嘢佢食,定期同佢換水,同佢清潔個龜殼。

結果今日同佢換水清潔時咬咗我兩嘢。

好恐怖
記得留意傷口有冇奇怪
有咩好快D睇醫生

我隻龜都養左十年啦
有陣時同佢換水或者擦身都要睇住
佢唔LIKE真係擘大個口想咬人

引用:
原帖由 泡泡果 於 2022-7-26 12:13 發表
好恐怖
記得留意傷口有冇奇怪
有咩好快D睇醫生

我隻龜都養左十年啦
有陣時同佢換水或者擦身都要睇住
佢唔LIKE真係擘大個口想咬人
謝謝。已洗左傷口,貼好膠布。

比蜘蛛咬到會變蜘蛛俠,你比隻龜咬到,向好處唸可能會變龜龜俠呢!

引用:
原帖由 andyyyy 於 2022-7-27 06:35 發表
比蜘蛛咬到會變蜘蛛俠,你比隻龜咬到,向好處唸可能會變龜龜俠呢!
可能會變成忍者龜, 到時要拜隻老鼠為師父
希望樓主唔好怪隻龜, 就算養左10年的貓都會抓傷主人,
有時佢地唔係唔認得你, 只係一時有脾氣或者一時控制唔到.
養得寵物呢D只係一D小經歷, 一定要懂得包容.

人都冇啦何況係龜

看醫生

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2022-7-27 10:34 發表

可能會變成忍者龜, 到時要拜隻老鼠為師父
希望樓主唔好怪隻龜, 就算養左10年的貓都會抓傷主人,
有時佢地唔係唔認得你, 只係一時有脾氣或者一時控制唔到.
養得寵物呢D只係一D小經歷, 一定要懂得包容.
唉,可能要咁諗啦。

我其實真係有養貓,亦試過比養左好耐的貓抓親。只係貓一般只在要食藥時掙扎或者玩時意外抓到。但隻龜就已經唔止一次在冇咩特別原因下咬我。

引用:
原帖由 溫暖大方的電腦 於 2022-7-27 15:50 發表
看醫生
謝謝。好采傷口今日冇發到炎,應該自己好到。

引用:
原帖由 阿聞 於 2022-7-26 11:57 發表
養咗6-7年的龜,日日喂嘢佢食,定期同佢換水,同佢清潔個龜殼。

結果今日同佢換水清潔時咬咗我兩嘢。

「不自由,毋寧死!」(英語:Give me liberty, or give me death!)

證明隻龜確實有靈性!
你有冇揾隻母龜或雄龜陪佢度過坐牢的生活?

係唔係該餵點肉塊架?

係唔係該餵點肉塊架?

新聞講呢排好多動物會無啦啦去咬人..原因係因為天氣反常..天氣好熱令佢地好煩燥...

佢咬你唔代表佢冇靈性架   我隻愛龜養了多年早排因太年老生病走了, 記得佢走之前果兩三個月攞喺手同佢玩有時都口擘擘作狀想咬我, 宜家諗番起或者佢係想比Signal我佢有病  直至發現佢真係有病已經冇得醫喇, 佢臨走前一刻我放佢喺窗台曬太陽(佢當時已經唔想點郁), 但依然擰個頭眼定定咁望咗我幾分鐘, 跟住我行開轉頭佢已經跳咗落床四腳朝天了 
以前養隻巴西龜三十幾年又係一樣, 當時冬天比佢淹緊暖水又係同樣眼定定望住我幾分鐘之後就去咗, 平時都唔會咁望人好似有野想講咁所以我肯定龜係有靈性架

一定係你大力彈佢個龜頭

鍵盤翻頁
左右