• 瀏覽: 86,566
  • 回覆: 72
引用:
原帖由 bbq323 於 2022-7-27 18:27 發表
中午開車36度要行車十分鐘先至開始降溫

泊車已經用太陽擋,窗貼了隔熱貼!仲有無其他方法快速降溫?
可以用手機遙控,預早15分鐘開冷氣。

Remote start 

好撚過等巴士

我泊室外,由朝早曬到中午,部車熱到痴肺,我會開車前一個鐘,落哂車窗,咁中午開車果陣就無咁熱。

開冷氣同時開晒全部窗行車5分鐘左右先至閂窗

換架電動車 可以用手機Apps遙控開冷氣

引用:
原帖由 colindale 於 2022-7-30 08:40 發表
換架電動車 可以用手機Apps遙控開冷氣
好危險,我樓下就是成日有部特屍拉,泊係度,無人,但不停有麼打聲和風扇聲傳出來好驚部車突然著火爆炸燒上來我間屋

引用:
原帖由 bbq323 於 2022-7-27 18:27 發表
中午開車36度要行車十分鐘先至開始降溫

泊車已經用太陽擋,窗貼了隔熱貼!仲有無其他方法快速降溫?
車泊戶內

引用:
原帖由 lai-ken 於 2022-7-28 11:16 發表

如果你部車有天窗,撻咗車開冷氣吹嘅時候,打開埋個天窗,再噴D溝咗酒精嘅水(噴十下八下),因為酒精揮發加上熱空氣向上升,會帶走車內較熱嘅空氣,唔應該會縮短個降溫時間
噴火酒???會不會熱得濟助燃變咗林志穎架車

停車時閂窗留番啲空位疏氣。

有冇洗吓隔塵網 同埋雪種可能唔夠

一舊晒熱咗既鐵,就算用最強力冷氣吹住,都要一段時間才能降溫,
車泊戶外,即使用盡所有防晒工具,車最終都會同環境一樣高溫
熱力要散去,亦要一定量時間
維一方法只能泊室內

去海灘浸下水

引用:
原帖由 flyfishs1234 於 2022-7-28 09:50 發表

https://youtube.com/shorts/klOwQZhmyrY?feature=share
可以開車之前用呢個方法我試過係真係得嘅。
不要將窗搞到最低,只要夠低三幾吋。

將冷氣較到最大,不要開循環。
不停開關開咗窗對面嗰隻門,
開關十零次,
啲熱風就會好似有吧扇咁,將車內嘅熱氣,谷出去開咗窗嗰邊嗰隻門度。
唔駛30秒,
車內溫度最少7-8度

跟車位開窗,司機門開關五次,車箱內溫度會快速下降五至十度,因為車箱內熱空氣會迅速被司機門開關而抽出車外!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]