• 瀏覽: 84,671
  • 回覆: 72
中午開車36度要行車十分鐘先至開始降溫

泊車已經用太陽擋,窗貼了隔熱貼!仲有無其他方法快速降溫?

大跌市時先抽身,保老本
投資沒有不認輸,只有輸和贏
引用:
原帖由 bbq323 於 2022-7-27 18:27 發表

準備冰水 淋下架車

冷暖櫈都無?

晒熱咗部車,基本上一開車門已經超過五十度,部冷汽點強,每五分鐘降十度,都要十五分鐘才能降到二十度!都差唔多到目的地了

引用:
原帖由 bbq323 於 2022-7-27 20:54 發表
晒熱咗部車,基本上一開車門已經超過五十度,部冷汽點強,每五分鐘降十度,都要十五分鐘才能降到二十度!都差唔多到目的地了
咁咪唔好揸車,搭的士啦!

熄冷氣開到最大風,
吹散啲熱氣先上車嘛….

引用:
原帖由 bbq323 於 27/7/2022 20:54 發表
咁你部機制冷能力就真係差d

引用:
原帖由 bbq323 於 2022-7-27 20:54 發表
https://youtube.com/shorts/klOwQZhmyrY?feature=share
可以開車之前用呢個方法我試過係真係得嘅。

引用:
原帖由 bbq323 於 2022-7-27 18:27 發表

如果你部車有天窗,撻咗車開冷氣吹嘅時候,打開埋個天窗,再噴D溝咗酒精嘅水(噴十下八下),因為酒精揮發加上熱空氣向上升,會帶走車內較熱嘅空氣,唔應該會縮短個降溫時間

引用:

我一上車就噴酒精,一來殺病毒,又有助降溫。

泊露天要快散熱要做啲功夫喇..
之前有討論過..
Utube亦有幾種方法!!
被動式來去刀係噴水酒精開天窗或一邊開大隻窗另一邊大開幾吓閂門快速谷走熱氣~~~
主動亦有多種武器及架撐!!!

部車剛才顯示外出41度

如果個冷氣正常 出到 0至3度, 期實都好快已經降到溫。
要10幾分鐘先凍其實已經個冷氣/散熱/風扇等等有問題。 

引用:
原帖由 地上的紙巾仔 於 2022-7-28 16:20 發表
如果個冷氣正常 出到 0至3度, 期實都好快已經降到溫。
要10幾分鐘先凍其實已經個冷氣/散熱/風扇等等有問題。 
出風口得幾度是得,問題是部車所有坐位,玻璃,頂棚都已經晒到五,六十度,單靠部冷氣出風口是無法快速降溫!
仲要坐滿人,人都會發熱,太陽又晒住,質量和發熱量,大過制冷量!就降溫好慢
又好難話停到陰地等冷氣凍,部冷氣又要行車先至散到熱和制冷
基本上貼了隔熱貼都無乜用,只能減少部份陽光晒入車

點解唔泊室內?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]